files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nebezpečný alkohol

 


Problém so správnym a rozumným pitím alkoholu majú najmä mladí a mladiství. Práve blížiace sa letné prázdniny, ktoré v sebe zahrnujú čas osláv, diskoték, večierkov na chatách a hudobných festivalov so sebou prinášajú mnohé neželané následky spojené s nesprávnym užívaním alkoholických nápojov.  


Ako správne piť?

Odporúča sa rozhodnúť pre jeden druh podľa možnosti kvalitného alkoholické nápoja a nemiešať nápoje (napríklad tvrdý alkohol s pivom a podobne). Je nevhodné piť pri jednej oslave viac ako 2 druhy alkoholických nápojov. S koncentrovanými nápojmi sa odporúča piť súčasne i nealkoholické nápoje, aby sa zabránilo dehydratácii organizmu. Čím viacej vody sa vypije i pred uložením sa na spánok, tým lepšie. Vhodné je súčasné pojedanie slaných potravín, najmä pri pití piva, a dostatočný príjem vhodného jedla. Odporúča sa jesť hlavne chlieb, ako i jedlá a nápoje s vysokým obsahom vitamínu C. Všeobecne svetlé nápoje (vodka, biele víno) sa z organizmu vylúčia skôr ako tmavé nápoje (červené víno, koňak). Sladké nápoje spôsobujú väčšie ťažkosti ďalší deň. Niektoré nápoje môžu vyvolávať bolesti hlavy u ľudí s alergiou na určitú zložku alebo konzervačnú prísadu nápoja, alebo na určitý nápoj (napr. whisky). Dostatok pohybu (tanec) zrýchľuje odbúravanie alkoholu. Tolerancia alkoholu je individuálna, záleží na enzymatickej výbave pečene (10% ľudí má veľmi dobrú schopnosť metabolizovať alkohol). Ženy znášajú alkohol horšie ako muži. Záleží i na hmotnosti a na "trénovanosti" – až po určitú hranicu sa tolerancia zvyšuje. Mladí ľudia (od 18 rokov) metabolizujú alkohol lepšie ako starší ľudia.


Prvá pomoc pri otrave alkoholom.

Ťažká jednorázová intoxikácia alkoholom môže skončiť i smrťou. Pri koncentrácii alkoholu v krvi nad 1g/l  postihnutý neudrží rovnováhu, pri koncentrácií nad 2g/l je spavý, a ak je koncentrácia vyššia ako 4g/l, hrozia poruchy vedomia a smrť. V predlekárskej prvej pomoci je vhodné vyvolať zvracanie a uložiť postihnutého do polohy na boku, aby nehrozilo udusenie zvratkami. Ak sa pacient nepreberá a zhoršuje sa dýchanie, je potrebný prevoz do nemocnice – nevyhnutná je často i intubácia a asistované dýchanie. Ak chorý nie je naliehavo operovaný a alkohol odsatý, chorý zomiera do niekoľkých hodín. 


Po „opici“.

Potrebné je začať s liečbou rozvráteného metabolizmu vody a minerálov. Spánok, ak sa dostavil, bol skôr príznakom otravy, pretože pri vysokej hladine alkoholu je spánok nekvalitný, narušuje sa striedanie spánkových fáz, a nie je osviežujúci. Pri poklese hladiny nad ránom môžu vznikať desivé sny, ktoré ešte zhoršia celkový stav. Dôležitá je postupná pomalá hydratácia, napr. minerálnymi vodami. Hladina cukru v krvi je nízka, potrebný je preto sladký nápoj alebo jedlo. Odporúča sa napríklad šťava z pomarančov, šťava z paradajok alebo džúsy. Vhodné je pridať do minerálky šťavu z jedného citróna. Pomôcť môže i káva s citrónom, ale u niektorých ľudí, najmä unavených, môže kofeín stav ešte zhoršiť – zvýrazniť únavu, búšenie srdca a pod., účinok je individuálny. Na doplnenie soli sa osvedčili kyslé ryby (zavináče), dobré skúsenosti sú i s utopencom a desiatovými polievkami (kapustová, fazuľová, držková) – tieto potraviny sa všeobecne, na základe skúseností, považujú za "naprávadlá". Odporúčajú sa i bielkoviny – osolené a okorenené vajcia alebo omeleta. Na bolesť hlavy sú účinné kocky ľadu z mrazničky aplikované v sáčku na čelo a temeno. Len v krajnom prípade – ak sa postihnutý domnieva, že nastala jeho posledná hodina – je možné použiť metódu "klin-klinom", napr. vo forme nápoja "Bloody Mary" (vodku s paradajkovým džúsom, citrónom, soľou a korením), alebo nízkostupňové pivo. Dôležitý je dostatočný príjem vitamínu C a aminokyselín, magnézia (napr. v tabletách), draslíka (napr. v banánoch a paradajkách) ako i antioxidantov - vitamínu A, C, E. Aminokyselina cysteín je napríklad v zmesi paradajkovej šťavy a surových vajíčok. Z bylinných čajov sa odporúča mätový a rumančekový čaj. Mätovým olejom sa môžu potierať i spánky. Pri intenzívnej bolesti hlavy môžu pomôcť nízke dávky Acylpyrínu alebo Ibuprofenu, ktoré sa však nemôžu užívať spolu s alkoholom alebo pri vredovej chorobe. Nesmú ich užívať ani alkoholici. Pri podráždenom žalúdku je preto vhodnejší Panadol alebo Paralen. Rovnako sedatíva a lieky na spanie je možné použiť až v prípade, že hladina alkoholu krvi je nulová, čo pri 8 pivách (12o) môže trvať až 24 hodín. Niektoré prípravky na tlmenie bolesti obsahujú aj sedatíva a iné látky (napr. kofeín), a preto treba byť opatrný pri ich použití. Nemenej dôležitý je dostatok pohybu na čerstvom vzduchu ako napr. venčenie psov, beh, tenis, futbal a iné aktivity. Odporúča sa i sprcha striedavo teplou a studenou vodou a následná masáž uterákom na podporu kožného obehu. V prípade, že je hladina alkoholu blízka nule, pomôže i krátky osviežujúci spánok. Najlepšou metódou, ako sa vyhnúť "opici" s nepríjemnými ťažkosťami, je nepiť alkohol vôbec, alebo len s mierou.

 

 Lukáš Mano

 



Uverejnené: 27.06.2011 16:15:43 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.