files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nočný pokoj a ako sa brániť proti jeho porušovaniu

 

Rušenie nočného pokoja nie je ničím neobvyklým najmä v letných mesiacoch. Bary, reštaurácie a kluby sú pootvárané do neskorých nočných či dokonca ranných hodín a hlukom rušia najbližších susedov, pričom sa často jedná o pracovne vyťažených ľudí, dôchodcov a malé deti.


Po dusných horúcich dňoch ešte začiatkom júna si Michalovčania vychutnávajú dúšky chladnejšieho vzduchu v noci, keď otvárajú okná dokorán a dúfajú, že sa príjemne vyspia. Občas však mávajú nočné mory ešte pred tým, než zaľahnú. Najviac hluku, ktorý znepríjemňuje pokojný spánok, vydávajú bary, autá, psy a opití ľudia. V mnohých prípadoch proti takýmto nočným ignorantom nepomáhajú ani zavreté okná. Sú ľudia naozaj bezmocní? A čo treba robiť, ak vedia, že niekto porušuje zákon?

Najprv je potrebné takéhoto človeka pristihnúť pri čine. Nestačí byť svedkom, ale na to, aby tomu uverili aj ostatní, musíte mať dôkazy (zvukové, obrazové a iné). Za zvieratá, spôsobujúce hluk v nočných hodinách, je plne zodpovedný ich majiteľ. Obrovskou neplechou sú diskotékové kluby, nočné bary, krčmy a pohostinstvá. Vo viacerých prípadoch majú udelené práva mestským alebo obecným zastupiteľstvom, ktoré im dovoľujú v určitých dňoch prevádzkovať svoje podniky, resp. živnosti, a s tým spojený nočný hluk.


Zákon

Rušenie nočného pokoja - Zákon o priestupkoch, § 47 – Priestupky proti verejnému poriadku:

Priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný pokoj. V zmysle zákona o ochrane zdravia ľudí. Hluk zo zariadení poskytujúcich služby obyvateľstvu a hluk z verejnej produkcie hudby nesmú prekročiť najvyššie prípustné hodnoty pre denný a nočný čas. Na účely kontroly dodržania hygienických limitov pre denný a nočný čas sa za nočný čas považuje čas medzi 22.00 a 6.00 hod. Za splnenie tejto povinnosti zodpovedá osoba, ktorá prevádzkuje zariadenie poskytujúce služby obyvateľstvu, usporiadateľ verejnej hudby alebo osoba, ktorá prevádzkuje verejnú hudbu,

Ako postupovať?

1. sťažnosť na obecné zastupiteľstvo, resp. zistiť, kto povoľuje produkciu (mestský úrad...) a žiadať ich o nápravu (obmedzenie produkcie, stíšenie a pod.). Nestačí telefonovať, treba písomne a v prípade potreby opakovane,

2. problém predniesť na mestskom zastupiteľstve. Osloviť poslanca, ktorý je ochotný počúvať,

3. skúsiť osloviť úrad verejného zdravia a požiadať ich o odbornú radu a aké sú možnosti.

Sankciou za porušenie nočného pokoja je pokuta, ktorá môže byť uložená do výšky 30 eur. Ak sa však tohto priestupku dopustí mladistvý páchateľ, znižuje sa výška pokuty na polovicu. Páchateľovi priestupku môže uložiť príslušný orgán aj obmedzujúce opatrenie spočívajúce v zákaze navštevovať určené verejne prístupné miesta a miestnosti, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje alebo konajú verejné telovýchovné, športové alebo kultúrne podujatia. Obmedzujúce opatrenie však musí byť primerané povahe a závažnosti spáchaného priestupku a možno ho uložiť len spolu so sankciou a najdlhšie na jeden rok.


Na hlasité podniky, opilcov a hluk sa sťažuje jeden z našich čitateľov Milan: „Keď chcem v noci spať, mám na výber 2 možnosti,“ hovorí. Buď si otvorí okno a oddá sa spánku, z ktorého ho každú chvíľu niečo vyruší, alebo: „Zavriem okno a nemôžem zaspať, pretože je v byte odporne teplo. Je to jednoducho hrôza.“ Najhoršie na tom je, že ráno musí vstávať do práce, v ktorej pracuje s ťažkými kovovými predmetmi. Jedným dychom dodáva: „Musím vypiť najmenej 2 kávy, aby som aspoň vyšiel na ulicu.“

Možným riešením nepríjemnej situácie je spísanie petície. Na druhej strane sa muži zákona stretli aj s prípadmi, keď sa niekoľko žien z paneláku sťažovalo na čvirikanie vtáčikov a dožadovalo sa okamžitej nápravy.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 04.07.2011 09:16:34 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.