files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dovolenkový raj pre zlodejov

 


V priebehu letných prázdnin, časov dovoleniek, sa uskutoční viac vlámaní, odcudzení a vykradnutí než počas celého ostatného roku. Mesiace júl a august preto plným právom označujeme ako „zlodejský raj“.


Prevencia proti vlámaniu

 

Prevencia proti vlámaniu sa začína dobre zamknutými dverami, oknami a zabezpečenými balkónmi. Na zvončekoch, schránkach a dverách je lepšie uvádzať svoje priezvisko v množnom čísle a bez titulov. Pre vdovy alebo osamelé ženy je bezpečnejšie ponechať na menovke mužské meno. Dávajte si pozor pred ľuďmi, ktorí chodia od dverí k dverám a ponúkajú rôzne služby, ako je čistenie kobercov, ponuky rôzneho tovaru a podobne. Môže to byť trik, ako si vytipovať váš byt. Podobne je to aj s ľuďmi, čo sa vydávajú za obchodných zástupcov firiem, poisťovní, príslušníkov rôznych siekt a náboženských skupín či sociálne pracovníčky a ďalších. Pozvánkou pre zlodejov sú aj kľúče pod rohožkou, v kvetináčoch či v schránke.

Ku krádežiam vlámaním dochádza najčastejšie od 6. do 14. hodiny, keď býva spáchaných 70 percent z objasnených prípadov. Pred odchodom na dovolenku je vhodné zveriť kľúč od bytu spoľahlivému susedovi alebo príbuznému, ktorý bude byt pravidelne kontrolovať a vyberať poštu. Odkaz na záznamníku "sme na dovolenke a vrátime sa vtedy..." je hodenou rukavicou bytovým zlodejom. Polícia tiež radí využiť elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia na určitý čas rozsvietia svetlá, prípadne nechať zapnuté rádio.

Predmetom záujmu páchateľov sú finančné hotovosti, rôzna elektronika, predmety zo zlata, striebra, ale aj ošatenie, potraviny, lieh a cigarety. Krádeže vlámaním sú najviac páchané v nočnej dobe, počas víkendových dní, ale tiež aj v dennej dobe, najmä počas prázdnin. Na ochranu svojho domova si väčšina ľudí spomenie až po prvej negatívnej skúsenosti, či už svojej alebo susedovej.

So zlou skúsenosťou na dovolenke vo Vysokých Tatrách sa stretol 40 ročný Michalovčan Ján, ktorému z parkoviska v noci ukradli auto. Na niečo také by nepomyslel ani v najhroznejšom sne. „V noci bola búrka, a keď som ráno prišiel na parkovisko, skontrolovať auto, bolo preč,“ hovorí Ján. Jeho Felíciu mu dosiaľ nikto nevrátil, od poisťovne zinkasoval 70 000 Sk, auto pritom používal iba 2 mesiace.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 08.07.2011 10:01:40 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.