files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Polícia upozorňuje aj chodcov a korčuliarov na zvýšenú opatrnosť

           

Nedávno (3. júna) sme si pripomenuli Európsky deň bicyklov, polícia však myslí aj na chodcov a korčuliarov. Najmä v tomto období, keď dobré počasie láka ľudí na čerstvý vzduch a do prírody, častejšie nastávajú kolízne situácie.


Podľa zákona považujeme za chodca účastníka cestnej premávky, ktorý sa pohybuje pešo. Chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí bicykel, motocykel, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím, ručný vozík do šírky 600 mm. Čo je však dôležité uvedomiť si, korčuliar, skejtbordista alebo človek na podobnom športovom vybavení sa považuje  tiež za chodca a musí sa riadiť pravidlami pre chodcov.

Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Kde chodník nie je, alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Ak dopravná značka nezakazuje vodičom parkovať na chodníku, musia nechať voľnú šírku chodníka najmenej 1,5 metra pre chodcov. Po krajnici alebo po okraji vozovky môžu ísť chodci vedľa seba najviac dvaja. Nemôžu však ohroziť ani obmedziť cestnú premávku. Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo odev. Pri prechádzaní cez cestu musí použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Nesmie vstúpiť na priechod, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže bezpečne prejsť cez vozovku. Mimo priechodu smie cez cestu prechádzať len kolmo na jej os a len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel ich nedonúti zmeniť smer a rýchlosť jazdy. Chodec sa nesmie bezdôvodne zdržiavať na ceste, ani sa zastavovať. Taktiež prekonávať zábradlie a iné zábrany je zakázané.

Korčuliari a skejtbordisti sú tiež účastníkmi cestnej premávky a aj na nich sa vzťahujú predpisy, ktoré sú povinní dodržiavať. Korčuliari sa podľa zákona považujú za chodcov, nie je preto možné merať ich rýchlosť. Musia však sledovať situáciu v cestnej premávke a nesmú ohroziť ani obmedziť iných účastníkov. Pohybujú sa po chodníku a po cestičke pre cyklistov vždy vpravo jednotlivo za sebou a svojou jazdou nesmú nikoho ohroziť. Odporúčame chrániť sa chráničmi na končatiny a prilbou. Veľmi dôležité sú reflexné prvky, zvyšujú viditeľnosť v šere, v tme odrážajú dopadajúce svetlo až na 200 metrov.


Od začiatku roka do konca mája v Košickom kraji zavinili chodci 26 nehôd, smrteľné zranenia utrpelo 6 ľudí, pod vplyvom alkoholu sme zaznamenali 5 prípadov.  V Košiciach v rovnakom období chodci zvinili 11 dopravných nehôd, 2 osoby zomreli, pod vplyvom alkoholu sme zaznamenali 2 prípady. Apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli obozretní a používali reflexné prvky.

Treba si uvedomiť, že nielen vodiči motorových vozidiel a cyklisti, ale aj chodci a korčuliari sú účastníkmi cestnej premávky a preto by nemali vyraziť na cesty pod vplyvom alkoholu. Nie hrozba sankcie a tragédia by ich mali nútiť k dodržiavaniu pravidiel cestnej premávky, ale v prvom rade vlastná bezpečnosť. Podľa platného sadzobníka pokút je možné uložiť sankciu vo výške 60 eur, ak ohrozujú alebo obmedzujú premávku tým, že idú vedľa seba viac ako dvaja. Pokuta vo výške 30 eur hrozí chodom, ak  za zníženej viditeľnosti idú po krajnici alebo po kraji vozovky bez reflexných prvkov alebo odevu. Ak korčuliari, skejtbordisti alebo osoby na podobnom športovom vybavení ohrozia cyklistov na cestičke pre cyklistov, hrozí im pokuta vo výške 30 eur.

 

policajná tlačová správa

 

 

 

 

 

 



Uverejnené: 15.07.2011 17:41:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.