files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zalužičanke vyrástlo na záhrade srdce

 


Zalužičanka Anna pestuje maliny už dlhé roky. Tento rok má dôvod na radosť oveľa väčší. Na záhrade jej vyrástli maliny v tvare srdca.

 

Záhrada sa jej odvďačila

Pani Anna sa rada venuje záhrade už dlhé roky. Trávi na nej celé dni. Na jej úrode si pochutnávajú predovšetkým jej vnučky. Vypestovaniu predchádza zasadenie, polievanie a náročná starostlivosť. Možno aj preto sa jej záhrada odvďačila tým, že na nej vyrástli plody v tvare srdca. ,,Za tie roky sa mi to stalo prvýkrát,“ hovorí dôchodkyňa.


 

Srdiečka namiesto malín

Maliny už zo záhrady pomaly miznú. ,,Tie, ktoré sme nestihli pozbierať, zhnili alebo vyschli.“ Všetky vraj dôkladne pooberala jej vnučka. ,,Pridávala si ich na raňajky do vločiek,“ dodáva pani Anna. Práve ona si pri zbieraní všimla, že maliny majú tento rok iný tvar ako zvyčajne. ,,Boli to srdiečka,“ hovorí, že nie každá malina mala tvar srdca, bolo ich však veľa. Zalužičanka sa z takýchto malín veľmi teší. Hovorí, že úroda toho roku bola slabšia. Nebolo ich až toľko, aby ich mohla zavárať alebo uvariť z nich džem. ,,Každý deň sme si pochutnali na miske malín, máme radšej čerstvé,“ pokračuje, že manželovi z nich pripravuje jogurtové mlieko a pridávajú ich tiež do letných koláčov.

 

Maliny nie sú vraj náročné

Vypestovať maliny nie podľa Zalužičanky náročné. Oveľa ťažšie je starať o zvyšok veľkej záhrady. ,,Maliny stačí len polievať,“ vysvetľuje pani Anna. Rady ako vypestovať  na záhrade srdce však nepozná. ,,Bola to náhoda, možno stačí obetovať čas a nechať na záhrade vlastné srdce,“ vraví, že o záhradu sa treba starať, inak zarastie. Pokračuje, že maliny treba vysádzať približne v októbri  a odstraňovať slabé výhonky. ,,Vyžadujú najmä veľa vody a ako všetko živé aj lásku,“ radí pani Anna.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 20.07.2011 09:24:40 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.