files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Novodobé otroctvo?

 

 

Otrocká spoločnosť skončila pred takmer dvetisíc rokmi. Odvtedy sa však objavovala stále, vo všetkých kútoch sveta, ako "nepríjemná jazva, ktorá ohyzdila rovné čelo". I v Michalovciach máme ľudí, ktorí síce pracujú, ale ich práca im pripadá ako novodobé otroctvo.


Jedna z najväčších firiem v Michalovciach je významným dodávateľom v oblasti automobilového priemyslu. Medzi hlavné výrobné produkty patria káblové zväzky, automobilové prístroje a komponenty. Celosvetovo zamestnáva okolo 200 000 zamestnancov.

V Starovekom Ríme sa otrokár o svojich otrokov staral. Kŕmil ich a poskytol im strechu nad hlavou. Všetci však boli považovaní za majetok. Väčšina zamestnancov, ak nie sú na poprednejších miestach, zarobí vo veľkej firme so sídlom v MI zhruba 300 eur na mesiac. Dá sa z toho vyžiť? Mnohí mladí ľudia sa chcú osamostatniť a možno i založiť si rodinu. Denné výdavky akými sú elektrina, plyn, voda vyjdú človeka veľmi draho. Ceny energií taktiež stúpajú z mesiaca na mesiac, z roka na rok. A to sme ešte nespomenuli nájomné alebo hypotéku. Jediné a jasné stanovisko, ktoré vyplýva z týchto úvah je, že z platu 300 eur na mesiac sa slušne a bez cudzej pomoci vyžiť nedá. So zamestnaním v tejto firme v Michalovciach je lepšie dvakrát si premyslieť, či  si založíte vlastnú rodinu a vytvoríte tak spoločnú domácnosť.

V závode sa pracuje 8 hodín denne. Keď je to nutné, pracovníci musia potiahnuť aj 12 hodinové zmeny. Pracuje sa dvakrát denne, ale niekedy sú to aj „trojsmenky“ (ráno, poobede a večer). S pracovnou dobou a zmenami je to ťažké, lebo čas sa mení v závislosti od objednávok, ale obvykle sa pracuje na dve osemhodinové zmeny (ráno, poobede).

Či je to namáhavá práca, záleží od toho, akú pozíciu vykonávate na linke. Jeden z opýtaných zamestnancov ma dobrú pozíciu, ale niektorí to majú oveľa náročnejšie. Práca nie je až taká ťažká, ide o to, že je strašne monotónna (vykonávate to isté 8 hodín, 5 dní v týždni). Ako sa vyjadril náš opýtaný: „Je to riadne na mozog.“

A na záver dodáva vyjadrenie, ktoré nepotrebuje žiaden komentár:

„Každá práca je ťažká, robil som už aj horšie veci, len tu je to strašne monotónne, ale aj to by sa dalo prežiť, keby to bolo lepšie platené. Ide o to, že za strašne málo peňazí chcú neskutočné výkony. Proste novodobé otroctvo.“

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 28.07.2011 10:30:09 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.