files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Žraloky na Šírave

 

Vodní predátori vyvolávali v ľuďoch odjakživa ohromný strach. Moriam, v ktorých sa objavujú, je lepšie vyhnúť sa míľovými krokmi. Slovák by si myslel, že keď nám more chýba, žiadne nemilé stretnutie so žralokom mu v slovenských vodách nehrozí. Avšak najobávanejší lovci v podmorskom svete nemusia byť zákonite dielom prírody. Na Zemplínskej Šírave o tom vedia svoje.


V posledných dňoch sa tu doslova rozmnožili vodní skútristi. Rekreanti strácajú, pri hluku motorov a vytváraní nepríjemných vĺn na vodnej hladine, nervy. S užívaním pokojného a príjemného víkendu počas letnej dovolenky sa môžu rozlúčiť. Okrem toho majú strach o vlastné zdravie. Jazdci na skútroch sú arogantní a na svojich plavidlách sa často predvádzajú, pričom nedbajú na bezpečnosť a nerozumným správaním dokonca porušujú zákony Slovenskej republiky.


Štátna plavebná správa

 Prístaviska malých plavidiel (do tejto skupiny zaraďujeme vodné skútre) sú na Zemplínskej Šírave určené nasledovne:

a)      Klokočov – pred rekreačným zariadením Prešovskej univerzity,

b)      Kamenec – rekreačné stredisko KERKO a. s. – prístavný pontón,

c)      Medvedia Hora – prístavný pontón pre malé plavidlá,

d)      Hôrka – prístavný pontón pre malé plavidlá,

e)      Biela Hora (Prímestská) – 200 m vpravo od mostíka prístavného pontónu pri pohľade z vody.


Prístaviská malých plavidiel musia vyznačiť ich užívatelia príslušnými signálnymi znakmi. V priestore prístavísk je zakázané loviť ryby, obmedzovať ostatných užívateľov prístaviska neprimeraným hlukom a vlnením, akýmkoľvek spôsobom obmedzovať technické a brehové zariadenia na spúšťanie plavidiel do vody, neoprávnene vstupovať na plavidlá.


Slovenský červený kríž

Jediný, kto má povolenie vstupovať s plavidlom do bójami vyhradeného priestoru pre plavcov, sú plavčíci a príslušníci záchrannej služby. K plavčíkovi z rekreačného strediska Hôrka (Slnečný lúč) sa denne chodili sťažovať nespokojní turisti. Žiadali nápravu.

„Prekážal im najmä hluk. Pýtali sa ma, či je to bezpečné, že sa skútre pohybujú tak blízko plavcov. Jediné, čo sme mohli robiť, bolo upozorniť ich na to, že sa nachádzajú veľmi blízko. Nové pravidlá by to však mali zmeniť a zabezpečiť turistom viac komfortu.“

Zemplínska Šírava by sa tak mala žralokov zbaviť. Vodný skúter dosahuje rýchlosť aj 110 km/h. V priestore vyhradenom pre plavcov už nikto nechce vidieť také rýchle a hlučné plavidlá. V opačnom prípade sa bude jednať o mimoriadne závažný priestupok, ktorý sa už nerieši vo vode, ale na súde.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 01.08.2011 10:33:15 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.