files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Výtvarná tvorba - jeden zo životných záujmov

 

        

Len šestnásťročný michalovský výtvarník Matúš Niemiec pokladá výtvarnú tvorbu za jeden zo svojich dvoch životných záujmov. Tým prvým je viera v Boha.


              

Umelecké dozrievanie    

        

Ku kresleniu má odmalička kladný vzťah. Venoval sa mu s obľubou a často. „V detstve som stvárnil čmáranice na rôzne motívy. S pribúdajúcimi rokmi mali moje výtvory vyššiu úroveň,“ stručne opísal svoj umelecký vývoj. Vyznačovali sa dejovou líniou. Boli hodné verejnej prezentácie. M.Niemiec sa postupne preorientoval na sakrálnu tvorbu. Konštatoval, že umelecky začal dozrievať pred dvoma-troma rokmi. Spočiatku zobrazoval sv. Archanjela Michala, zjavenie sv. apoštola Jána a iné náboženské javy. „Pri tvorbe som používal ceruzku a pero,“ doplnil.

                   

Prvá výstava

         

Študent Gymnázia Pavla Horova začal uvažovať o verejnej prezentácii svojich diel. Tá sa stala skutočnosťou v júni minulého roka. Vďaka výborným vzťahom s rímskokatolíckym dekanom Pavlom Kaminským v katechetickej miestnosti michalovského farského kostola počas týždňa vystavoval dvadsať sakrálnych obrazov. Stvárnil hlavne anjelov v rozličných podobách. „Ľuďom sa to páčilo. Nielen veriacim z kostola, ale aj širokej verejnosti. Vystavované diela si so záujmom prezreli aj žiaci z Cirkevnej základnej školy svätého Michala, ktorú som vtedy navštevoval,“ zaspomínal si na obdobie spred viac ako roka.   

                      

Prináša nové motívy  

          

M.Niemiec usilovne tvorí aj v súčasnosti. Opäť vytvára hodnotné diela, no nechce sa unáhliť. Ďalšiu výstavu plánuje sprístupniť milovníkom umenia  približne o rok. Potešilo by ho, keby bola sprístupnená v jednej z mestských kultúrnych inštitúcií. Kreslí vtedy, keď má chuť. Teda na tvorbu si nevyberá ani konkrétne dni, ani konkrétne ročné obdobia či nebodaj hodiny.  Nikdy sa do tejto svojej veľkej záľuby nenúti.  „Nezameriavam sa na často používané náboženské motívy. Práve naopak, snažím sa prinášať nové a neokukané motívy,“ priblížil svoju umeleckú filozofiu.

                     

Stvárňuje pravdu

          

Matúš Niemiec sa zamyslel aj nad rozdielmi medzi svetským a sakrálnym umením. Podľa neho, pri bežnom umení autori kladú dôraz na estetiku. Skrátka, ide im o to, aby všetko bolo krásne a pôsobivo zachytené. „Pri sakrálnom umení sa zameriavam na iné veci. Prioritou je vnútorná hĺbka diela. Jednoducho, musí mať určitú výpovednú hodnotu. Teda nepozerám len na estetické prvky,“ poznamenal. Nehovoriac o tom, že pri tvorení náboženských motívov nemôže využívať fantáziu. „Mali by byť zobrazené v duchu katolíckeho učenia. To znamená, že musia byť zachytené v súlade s pravdivými skutočnosťami,“ zdôraznil tento mladý Michalovčan. Zvýraznil, že jeho veľkými umeleckými vzormi sú starodávni, no svetoznámi maliari - Michelangelo a Bernini.

                                                                                           (jan)

 

 



Uverejnené: 11.08.2011 10:26:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.