files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Školské rekonštrukcie

 

Letné prázdniny sú obvykle ideálnym časom na rekonštrukcie, prestavby či maľovania škôl a školských zariadení. Avšak nie každý riaditeľ a jeho vedenie má dostatok finančných prostriedkov. Každá materská, základná či stredná škola v Michalovciach sa snaží pomôcť si, ako sa len dá. Niektoré školské priestory doslova žíznia po vylepšení a oprave.


Financie

Peniaze na rekonštrukciu možno získať, resp. nezískať, rôzne. Takmer každá škola sa najprv obracia na Ministerstvo školstva, ktoré žiadosti buď vyhovie, zamietne ju, alebo poskytne iba časť požadovanej sumy.

Financovanie základných a stredných škôl je postavené na normatívnom princípe, školy sú financované podľa počtu žiakov a personálnej a ekonomickej náročnosti výchovno-vzdelávacieho procesu. Ide o transparentný, motivačný systém viaczdrojového financovania, ktorý vedie k efektívnejšiemu využívaniu pridelených finančných prostriedkov a zabezpečuje prirodzenú racionalizáciu siete škôl a školských zariadení.

MŠ SR zabezpečuje zo svojej rozpočtovej kapitoly financovanie:

- škôl všetkých zriaďovateľov, v ktorých sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie,

- materských škôl pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v zriaďovateľskej pôsobnosti KŠÚ (krajský školský úrad),

- školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KŠÚ.


Iné zdroje

 Nie každá škola má so žiadosťami o finančné prostriedky z fondov Ministerstva školstva dobré skúsenosti, a tak im neostáva iné, než sa o seba „postarať sami“. Keď je školská budova dostatočne veľká a všetky priestory využívané nie sú, dá sa s nimi rozumne naložiť. V takejto situácii sa ocitlo Gymnázium Ľ. Štúra 26 v Michalovciach, keď po zrušení Strednej odbornej školy, s ktorou zdieľali spoločnú budovu, malo odrazu priestorov až-až. Vedenie sa vtedy rozhodlo, že voľné miestnosti, sklady a triedy bude prenajímať súkromným podnikateľom a živnostníkom. V minulom roku sa im podarilo zrekonštruovať sociálne zariadenia, obložiť steny, vymeniť záchody a umývadlá. Nakúpili nové počítače a i staré drevené okná vystriedali na dvoch podlažiach plastové.


Takmer všetky školy v Michalovciach by potrebovali niečo prerobiť alebo aspoň vymaľovať. Ministerstvo však musí pomáhať tým najnezaopatrenejším. Finančné prostriedky sa získavajú podľa počtu žiakov. Niet sa čo čudovať, keď sa na niektorých technických či odborných školách roky nič nedeje. Počas prázdnin tak pripomínajú schátrané budovy bez života, na ktorých sa odlupuje omietka a nik nemá dosť síl, aby s nimi niečo robil.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 11.08.2011 10:30:18 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.