files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vo Vysokej nad Uhom pozorovali pád Perzeíd

 


Z piatka na sobotu  pozorovali odborníci na hviezdy vo Vysokej nad Uhom meteorický pád Perzeíd. Hvezdáreň v Michalovciach sa vraj nijako špeciálne nepripravovala. Napriek tomu boli jednou z dvoch skupín zo Slovenska, ktorých výsledky dostala International Meteor Organization. Program na ,,hviezdy“ vytvoril ich vlastný krúžkar.

 

Počítačový program na ,,hviezdy“ vytvoril ich krúžkar

Ľudia sa na nočnú oblohu dívajú laickým okom, odborníci však majú plné ruky práce. ,,Pozorujeme prelety meteorov a o každom zaznamenávame 6 údajov, ktoré sa zapisujú do protokolu a ten sa potom spracúva počítačovým programom WIMPS fungujúcim aj pod Windows 7,“ vysvetlil astronóm RNDr. Zdeněk Komárek. Ďalej pokračoval, že program WIMPS vytvoril v rámci svojej práce SOČ nedávno ich krúžkar Michal Štefančík. ,,Nahradil tak zastaraný program pod systémom MS-DOS s názvom IMOPROT.“  Potom sa výsledky z neho posielajú na stránku www.imo.net (International Meteor Organization). ,,Tam, môžete hneď naživo vidieť nielen svoje výsledky, a to aj graficky, ale aj výsledky pozorovateľov z celého sveta,“ zdôraznil RNDr. Komárek.


 

,,Boli sme jednou z dvoch skupín zo Slovenska“

 Nesleduje sa vraj pád perzeidov. ,,Nie perzeidov, nie pád, ale maximum činností meteorického roja Perzeíd,“ vysvetľuje astronóm.  Sledovanosť  vraj bola asi slabšia. ,, International Meteor Organization dostali výsledky od 100 pozorovateľov z 24 krajín sveta. Medzi nimi boli len dve skupiny zo Slovenska, z toho jedna tá naša,“ hovorí samostatný pracovník z Hvezdárne v Michalovciach. Sledovali len piati. ,,Boli sme vo Vysokej nad Uhom na Letnom astronomickom praktiku. Odborníka na hviezdy sme sa spýtali, či on sám si občas niečo zaželá. ,,Ja mám len jedno želanie: aby sa mi splnilo každé želanie,“ dodáva RNDr. Zdeněk Komárek, astronóm z Hvezdárne v Michalovciach.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 18.08.2011 10:04:33 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.