files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zalužicami sa šíri neznesiteľný zápach

 


Hnojenie počas extrémnych horúčav spôsobilo Zalužičanom problémy. Miestnosti im napáchli hnojom. Nemôžu s tým pohnúť ani oslovené úrady. Nepovoľuje im to legislatíva. Občania sa sťažujú starostovi každý večer. Nemôžu si ani len vyvetrať. Problém je vraj neriešiteľný.

Obývačka jej napáchla hnojom

V posledných týždňoch sa Zalužicami šíri zápach z hnoja, ktorý sa aplikuje na okolité polia. Ľuďom zápach začal prekážať najmä počas horúčav. ,,Smrad k nám zaveje vietor až niekoľkokrát do dňa, nemôžeme si v horúčave vetrať ani večer,“ sťažuje sa Mária Gazdoková. Pokračuje, že keď minule ponechala otvorené okno, celá obývačka jej neskutočne napáchla hnojom. Starosta obce Mgr. Gabriel Viňanský potvrdzuje, že ľudia mu volajú a sťažujú sa. ,,Nie je príjemné, keď vám o deviatej večer zvoní telefón a vy s tým nemôžete nič urobiť. Legislatíva je žiaľbohu taká.“ Problém je podľa Viňanského ťažko riešiteľný. ,,Obrátil som sa aj na životné prostredie, situáciu som konzultoval tiež s hažínskym starostom, kde mali rovnaký problém.“ Údajne nemecký majiteľ bol nezastihnuteľný. ,,Po pracovníčkach som mu odkázal, nech majú aspoň sedliacky rozum, aby s tým aspoň počas horúčav prestali, a aby to ihneď zakopovali.“ Hnoj, ktorý vyvážajú, majú do pôdy zaorať do 48 hodín, čo podľa vyjadrenia dodržiavajú.

 

Starosta ani úrady nedokážu proti zápachu zasiahnuť

Obvodný úrad životného prostredia v Michalovciach potvrdil, že uvedený problém poznajú z vlastnej skúsenosti. ,,Tunajší úrad na úseku ochrany ovzdušia vykonáva štátnu správu nad stacionárnymi "strednými" a "veľkými" zdrojmi znečisťovania ovzdušia, ktoré sú definované ako technologické celky vymedzené ako súhrn všetkých zariadení a činností v rámci funkčného a priestorového celku,“ povedal Ing. Marek Kotora. Vysvetlil, že samotná aplikácia organických hnojív  nespĺňa túto definíciu a mala by sa riadiť vypracovaným a schváleným plánom.  ,,Na tunajšom úrade nie je v  okolí Zalužíc z oblasti pôdohospodárstva  evidovaný žiadny zdroj znečisťovania ovzdušia.  Je možné, že takýto zdroj je evidovaný ako malý zdroj znečisťovania ovzdušia na príslušnej obci,“ Kotora pokračoval, že do riešenia sa aj oni snažili zainteresovať  Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach. Podľa odozvy od Ing. Kováčovej to nerieši ani ich legislatíva. ,, Aj preto je to takmer neriešiteľný problém, z čoho sú ľudia oprávnene nervózni,“ dodáva Kotora z OÚŽP.

 

Obec môže vydať nariadenie!

Zalužičanov možno ubezpečiť, že zápach síce znepríjemňuje ich život ale z hľadiska bezpečnosti sa jedná o biologický materiál a ľudia sa nemusia ničoho obávať.  Ing. Kotora z OÚŽP upozornil, že problém môže vyriešiť aj všeobecné záväzné nariadenia obce Zalužice. ,,Starosta touto formou môže takéto činnosti upraviť alebo obmedziť.“  V krajnom prípade má občan možnosť obrátiť sa na súd, aby tento posúdil, či dochádza k jeho obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom, v tomto prípade zápachom, podľa § 127 Občianskeho zákonníka.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 31.08.2011 09:26:03 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.