files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Do školy, do peňaženky

 

 

Mladšie aj staršie deti sa po dvoch mesiacoch odpočinku dočkali. Brány škôl sú od dnes otvorené, v Michalovciach nimi prejdú tisícky školákov. Nový školský rok so sebou prináša mnoho starostí nielen pre žiakov a študentov, ale i pre rodičov a učiteľov. Nezodpovedaných otázok je stále viac než dosť. Problémy každej skupiny však nemajú nič spoločné.


Rodičia

V najnáročnejšej situácii sa ocitli rodičia, ktorých dieťa práve teraz nastupuje na základnú či strednú školu. Náklady na prvákov sú zvyčajne najvyššie. Prváčikovia dostali predpísaný zoznam školských pomôcok a zošitov. Okrem iného potrebujú napríklad: výkresy, farebné papiere, vodové farby, tenisky, športový úbor, desiatky zošitov, peračníky, aktovky, prezuvky a hygienické vrecúška. Pri predškolských nákupoch rodičia siahajú až na dno peňaženiek alebo prinajmenšom reptajú. Niet sa čo čudovať, keď takéto náklady niektoré skupiny jednoducho nezvládnu.

„Ceny v obchodoch ma naozaj prekvapili,“ poznamenáva jedna z mamičiek nastupujúceho prváka na základnej škole. „Drahé sú zošity, drahé je všetko. Mám už dve ďalšie deti, ktoré chodia do školy. Na každé jedno musíme vynaložiť nemalé prostriedky. Pevne dúfam, že sa im to vráti aspoň v ich vzdelaní.“


Učitelia

 Starosti učiteľov hádam ani netreba nijako bližšie špecifikovať. Jednou z najväčších nepliech ostáva nevyriešená situácia okolo učebníc. Problém sa v médiách a v radoch pedagógov pretriasa už nejaký rok, ale riešenie neprichádza. Učitelia tak musia deťom diktovať obšírne, ale stále nie úplné, poznámky. Alebo pre žiakov zaobstarať stranu po strane, čo zaberá príliš veľa času.

Školský rok sa pre učiteľov, zástupcov a riaditeľov začal pred niekoľkými dňami. Plánujú rozvrhy hodín, delia si žiakov a niektorí tiež pripravujú vlastné triedy. Triedni učitelia majú dvakrát viac starostí. Vedenia škôl si taktiež musia prispôsobiť školský poriadok.


Žiaci, študenti

 Niektorí sa tešia a iní nie. Pre niektorých študentov sa týmto školským rokom zavŕši ich pôsobenie v školstve, pre niektorých sa iba odštartuje. Pocity sú zmiešané. V triedach, kde spolu študenti vychádzajú dobre, je návrat do školy zväčša príjemnou formalitou. Vzťahy v takomto malom spoločenstve, s ktorým sa stretávame každý deň po celých desať mesiacov, by mali byť čo najlepšie, na čo upozorňujú aj psychológovia.

Školstvo má veľa problémov a veľa kritikov, napriek tomu je však stále považované za ustanovizeň, ktorá má prinášať čo najlepšie vedomosti a spokojnosť. K rozvoju školstva môže prispieť hocikto. I nezainteresovaný človek si však musí uvedomiť, že nie vždy pomáha iba kritika, niekedy je lepšie jednoducho poradiť. Školstvo bude ostro sledované po celý nasledujúci rok.

Lukáš Mano



Uverejnené: 05.09.2011 12:38:16 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.