files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Niečo z histórie Michaloviec

 

Najstaršia písomná zbierka o Michalovciach je až z roku 1244. V tej dobe, v listine Peter, syn Boleslava, daroval svojej dcére veno, majetok Revište. Pravde už vtedy sa používalo pomenovanie tohto územného majetku Mihal. Šľachtici si na brehu rieky Laborec postavili vodný hrad, ktorého  základy dodnes môžeme vidieť v pivničných michalovského hradu.

História Michaloviec ako osady, alebo  sídliskového celku je spojená s dvoma lokalitami. Hrádok s dokázateľnne keltským osídlením a slovanskou osadou z 9. až 10. storočia. Ďaľšou časťou historických Michaloviec je stredoveké historické centrum mesta, v okolí Kostolného námestia a Zemplínského múzea. Nevieme  presne kedy, ale neskôr sa obyvateľstvo z okolia Hrádku, presunulo k brodu, cez rieku Laborec / dnešný most Stráňany /.

Blízkosť brodu a križovatka ciest viedli pomerne  k rýchlemu rozvoju tohto okolia. Neskôr si obyvateľstvo postavilo prvú kamennú sakrálnu stavbu, rotundu. Jej základy je vidno dodnes v záhrade Zemplínského múzea. Rotunda nemá dosiaľ žiadnu analógiu v celom európskom priestore  a dodnes a sa vedú spory o jej časovom zaradení. Či je už veľkomoravská rotunda práve  z 11. storočia, vždy ostáva presvedčivým dôkazom o takmer tisíc ročnej histórii michalovského sídliska a jeho okolia.

Profesor F.Uličný tvrdí, že Michalovce a jej historický tvar, mohli dotvoriť  obyvatelia starobylej dediny Preča, ktorá splynula s Michalovcami a v 14. storočí bola už iba ulicou, respektíve časťou mesta, kdesi v severnej časti Michaloviec.

Nech je naša  história akákoľvek, jedno je isté, história sa stáva akýmsi zrkadlom, minulosťou, za ktorou je nutné obzrieť sa. Ak by sme sa nemohli pozrieť do minulosti, tvár prítomnosti, by nás desila a ľakala zároveň. A to by nikto z nás určite nechcel.

 

 

Gabriel Németh



Uverejnené: 20.09.2011 00:20:01 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.