files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čas zberu gaštanov

 

Zber gaštanov patrí k pravidelným aktivitám detí na základných školách. Nepriamo tak pomáhajú pri kŕmení lesnej zveri. Niektoré odrody gaštanov však patria k účinným látkam, ktoré vám pomôžu pri liečbe problémov so zdravím. Na každom kroku ich v týchto dňoch nájdete fúru.


Gaštan využívame pri liečbe hemoroidov, vredov predkolenia, kŕčových žíl, pri zápale žíl, pri výskyte trombózy... Ovplyvňuje poruchy periférneho prekrvovania (studené nohy, fialové ruky) a poruchy prekrvovania ciev. Pomocou gaštanu možno ovplyvňovať aj niektoré formy migrény. Prípravky z gaštanov majú aj mierne antisklerotický účinok a môžeme ich teda použiť na liečbu aj prevenciu mozgových príhod. Zlepšujú funkciu nadobličiek a bránia vzniku opuchov. Plody používajú ľudoví liečitelia pri reumatizme, ak je narušené vylučovanie žlče a zlom trávení.


Zbery gaštanov z našich základných škôl pomaly vyprchávajú. Odberateľ platí škole za kilogram gaštanov približne desať centov. Následne ich niektorí vyvážajú do Nemecka a Čiech, kde z nich vyrábajú kozmetiku a lieky. Výťažky z gaštanových kvetov a plodov sa používajú pri liečení reumy, kŕčových žíl a iných chorôb. Z gaštanov sa tiež v minulosti vyrábala náhrada kávy a využívali sa pri výrobe piva namiesto chmeľu. Dá sa z nich tiež vyrobiť lepidlo. Kedysi ich mleli a primiešavali do múky z obilnín.

Zberu gaštanov sa najčastejšie venovali žiaci prvého stupňa základných škôl, najlepšie triedy sú pravidelne odmeňované tortami a samozrejme pochvalami. I školy z Michalovského okresu sa do zberu pravidelne zapájajú, a tak pomáhajú nielen lesníkom, ale i chodcom kráčajúcim po chodníkoch zaprataných gaštanmi.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 26.09.2011 14:19:19 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.