files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dušičky ako biznis

 


Sviatok Všetkých svätých a po ňom nasledujúca Spomienka na všetkých verných zosnulých (Dušičky) patria medzi najrozšírenejšie tradície v našej krajine. Sú to dni, kedy si viac než v akejkoľvek časti roka spomíname na blízkych, ktorí nás už nadobro opustili. Na cintorínoch môžeme vidieť záplavu drobných svetielok a hroby vystlané chryzantémami. Dni, kedy by sme podľa cirkevných tradícií mali myslieť predovšetkým na to, že sa raz pominieme, si už viacerí z nás mýlia s povinnosťou voči zosnulým uctiť si ich pamiatku a zo sviatku si robia výnosný biznis.


Slovenský kult

 Najmä starí ľudia si tieto dni pokoja zamieňajú s trápením o to, ktorý hrob bude najkrajší, kto kúpi najdrahší veniec v kvetinárstve. Najväčší prospech z týchto skutočností majú obchodníci mädliaci si ruky nad ľahkým ziskom. Vence, kvety a sviečky však nie sú zlé, ak im nepripíšeme väčšiu hodnotu, než v skutočnosti majú.

Medzi seniormi často vzniká boj o prvenstvo, ktoré vedie k ohováraniu a následnému narúšaniu dobrých medziľudských vzťahov. Na nedostatky zlého ponímania Dušičiek upozorňujú i kňazi:

„Ľudia si hlavne nechcú nikoho pohnevať. Dúfajú, že drahým kvetmi si mŕtvych naklonia na svoju stranu. Jedná sa, samozrejme, o výmysel, ktorý je však pliagou, aká sa z povedomia veriacich odstraňuje veľmi ťažko. Medzi ľuďmi tak vzniká niečo ako súťaž, kedy sa hrnú za pozemským a zabúdajú na to, že najlepšie vie pomôcť jednoduchá modlitba na úmysel zosnulého.“


Americký kult

 V posledných rokoch sa aj na východe Slovenska rozmáha tradičný americký sviatok, Predvečer všetkých svätých alebo Halloween. Obchodníci zarábajú už aj na predaji kostýmov, strašidelných hračiek pre deti a zvýšený dopyt je aj po tekviciach – tradičnom symbole Halloweenu.

Skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých). Halloween je pôvodne pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanský nový rok (koniec pohanského roku). Možno sa stretnúť aj s názvom Predvečer sviatku všetkých svätých. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice, vo vnútri ktorých je sviečka, ďalej čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá a oranžová. (wikipédia)

Nik z nás by však nemal zabúdať na pravé hodnoty sviatku Všetkých svätých a Dušičiek. Niekedy stačí odpútať sa od vecí a majetkov, čo nás tak pútajú a spájajú so zemou a uvedomiť si, že tu raz všetko necháme skladom. Ostanú iba ľudia, ktorí na nás budú spomínať.

 

 Lukáš Mano

 



Uverejnené: 21.10.2011 09:54:50 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.