files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Východniari súťažili v moderovaní

 


Posledný októbrový piatok sa v priestoroch Šarišského osvetového strediska v Prešove konala súťaž mladých moderátorov. Budúce hviezdy hodnotili vysokoškolskí pedagógovia masmediálnych štúdii z Prešovskej univerzity. Víťazi postúpili do celoštátneho kola. Prihlásiť sa mohol ktokoľvek z východného Slovenska do 25 rokov. 


4. ročník regionálnej súťaže otvorila Dagmar Rusnáková, metodička Šarišského osvetového strediska. Stredoškoláci rozdelení do troch kategórii súťažili so 4 moderátorskými vstupmi, ktoré si doma vopred pripravili. Budúcich novinárov prišli do hľadiska povzbudiť aj študenti masmediálnych štúdií. ,,Určite mi dáte za pravdu, že v médiách veľa čítate?“ oslovila aktívne pracujúcich študentov Dagmar Rusnáková. Hoci súťažiaci mali výhodu v domácej príprave a čítaní vlastných textov, nebolo to jednoduché.


Porota z Prešovskej univerzity

Trojčlennú porota tvorili Lenka Regrutová, Eva Peknušiaková a Dagmar Rusnáková, ktorí vyučujú študentov masmediálnych štúdií na PU. Súťažiaci sa im postupne predstavili v spravodajstve, reklamnom vstupe, vlastnej relácii a v rozhovore s hosťom. Niektorí mali trému, iní domácej príprave nevenovali veľa času, ale i tak sa umiestnili na peknom mieste. ,,Na súťaž som sa pripravovala včera. Nebolo to nič špeciálne, pretože mám rada improvizáciu. Snažila som byť, čo najprirodzenejšia,“ opisuje svoje pocity Karolína Prokopová z Gymnázia J.A. Raymana v Prešove.


,,Talent je potrebné rozvíjať“

Porota sa poradila a rozhodla o troch víťazov. ,,Ak máte talent je to dobré, ale na druhej strane je potrebné ho rozvíjať a ja verím, že mnohí z vás sa dostanú na štúdiá aké chcú, či už to budú masmediálne štúdiá alebo iné,“ povedala v úvode hodnotenia Eva Peknušiaková z PU. Súťažiacich pred vyslovením verdiktu upozornili najmä na opakované chyby. Stredoškolákom robila problém melódia, kvantita, pauzy, preexponované prejavy reči i tela. Miestami skĺzavali až do herectva. Porotkyne poradili budúcim moderátorom aj to, aby sa nebáli navštíviť logopéda, ktorý im môže pomôcť odstrániť chybičky.

Najlepší moderátori sa stretnú v Banskej Bystrici

Vo vekovej kategórii nad 19 rokov mal víťazstvo isté Pavol Kraučík, pretože bol v nej jediný súťažiaci. V mladšej kategórii patrilo 3. miesto Lucii Jackovej a Karolíne Prokopovej. ,,Znamená to pre mňa veľmi veľa, pretože je to už od malička môj veľký sen a chcela by som sa mu venovať aj po škole,“ prezradila nám víťazka 3. miesta Karolína Prokopová. Do celoštátneho kola v Banskej Bystrici postúpila víťazka 2.miesta Dominika Kaščáková a podľa poroty najlepšia Soňa Šimková. Víťazí oboch kategórii sa stretnú 25. novembra. Všetci súťažiaci dostali diplom za úspešné vystúpenie.

 

,,Masmediálka“ je spätá s kopou úspešných ľudí

S masmediálnymi štúdiami v Prešove sú spojené mnohé moderátorské tváre a hlasy. Hlas Petra Oborníka a Juraja Rusnáka znie z Rádia Prešov, Dana Strculová je moderátorkou televízie JOJ, Vlado Jurek redaktorom rovnakej televízie, Vlado Tomek reportérom TA3, Katka Birková a Dávid Gedeon boli tvárami STV, Monika Paľovčíková hlasom Kiss rádia a mnoho ďalších ľudí pracujúcich v médiách, či už v reklame, novinách alebo na hovorcovských pozíciách.

Veronika Cholewová




Uverejnené: 04.11.2011 12:19:46 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.