files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ceny plynu idú nahor


Čas, kedy nám stačilo prechádzať sa po byte alebo dome v teplákoch a svetri, pominul. Radiátory sú tu pre nás zase na plný úväzok. Problémy však spôsobujú ceny plynu, ktoré sa na konci zimných mesiacov odrazia v našich peňaženkách. Regulačný úrad schválil zvýšenie ceny plynu na výrobu tepla o 9,37 %. V praxi to znamená, že každá domácnosť platí mesačne o 6 % viac než v minulom roku. To však nie je najhoršia správa – plyn by mal podľa prognóz zdražieť aj na začiatku roka 2012.


Miesto plynu elektrina?

Viacero odborníkov takúto možnosť vylučuje. Elektrina bola vždycky drahšia ako plyn. A i keď sa v posledných rokoch začína udomácňovať aj ako zdroj vykurovania, plyn patrí k „stáliciam“, čo si poriadne stráži svoje miesto. Problém je v tom, že na Slovensku chýba v plynárenskom priemysle dostatočná konkurencia. Najväčšia firma na trhu si tak môže nárokovať zvýšenie cien bez toho, žeby sa obávala straty zákazníkov, resp. spotrebiteľov.


Drevo

Drevom sa kúriť stále oplatí. Vetu, ktorú môžeme počúvať každý rok. Našťastie to nie je iba veta, ale skutočnosť. Drevo však nemá v domácnostiach až také veľké využitie, aké by si zaslúžilo. Pece a kozuby nie sú samozrejmosťou najmä pre spotrebiteľa z paneláka. Na dedinách a v domoch sa ním však nešetrí. Ľudia si už počas leta naštiepali kusy polienok a dobre sa pripravili na tuhú zimu. Stúpajúci dym z komínov nie je ničím výnimočným. Je to jeden zo spôsobov, ako sa vyhnúť vysokým cenám za energie. Je však až príliš obmedzený.

Rady pre spotrebiteľov bývajúcich v bytovkách, kde sa primárne odoberá plyn, sú prosté. O tom, že prekurovanie nie je nášmu zdraviu ani peňaženke prospešné, vieme. Aká je však optimálna teplota v jednotlivých miestnostiach? Za optimum sa považuje teplota okolo 20-22 stupňov pre obývacie izby a okolo 18 stupňov v spálni. Privysoká teplota v miestnosti počas spánku by mohla totiž výrazne znížiť kvalitu nočného odpočinku. V kúpeľni sa odporúča udržiavať teplotu 22 až 23 stupňov. Aby ste vedeli zabezpečiť správnu teplotu jednotlivých miestností, zaobstarajte si regulátory tepla na vaše radiátory.

Vetranie je takisto dôležité a nemali by sme ho podceňovať. Vydýchaný vzduch nám môže privodiť rôzne ochorenia a pocit malátnosti či nevoľnosti. Okrem toho, nedostatočné vetranie môže viesť aj k vlhnutiu stien a tvorbe plesní. Vetranie v zime by malo byť rýchle a intenzívne (postačiť by malo päť minút). Odporúča sa tiež „prehnať" čerstvý vzduch interiérom tak, že otvoríme okná či dvere na protiľahlých miestnostiach.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 08.11.2011 00:12:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.