files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V kostoloch pamätajú na ruženec


Modlitba ruženca sa modlí takmer vo všetkých kostoloch na východe Slovenska pred začatím omše. Páve mesiac október je tejto starej a populárnej modlitbe zasvätený. Vo viacerých farnostiach vznikajú ružencové spolky, ktoré vytvárajú priestor pre všetkých, ktorí by chceli patriť k spoločenstvu Ružencového bratstva.


História alebo mýtus?

 V 12. storočí žil mladý kňaz Dominic Guzman (1170-1221). Bol pohnutý problémami doby –  utrpením jednoduchého ľudu.

Legenda hovorí, že Panna Mária sa zjavila Dominikovi vo sne. Dala mu reťaz s guľôčkami, na ktorej sa mala recitovať modlitba ruženca a povedala mu, že modlitba a meditácia nad životom jej syna porazí bludy a utrpenie.

Aj keď táto legenda je veľmi milým príbehom, vznik ruženca je o čosi zložitejší. V prvých storočiach existencie Cirkvi mnísi recitovali žalmy. Bolo to jedným z pravidiel ich života. Keďže modlitba žalmov bola možná len tým, ktorí vedeli čítať, bolo treba nájsť spôsob modlitby pre negramotných bratov. Na tento účel sa použila modlitba Pána – Otče náš – bratia recitovali 150 krát túto modlitbu, čo korešpondovalo s počtom žalmov.

Pri odpočítavaní modlitby sa používali malé kamienky. Neskôr boli nahradené guľôčkami. Začiatkom druhého tisícročia s nárastom zbožnosti voči Panne Márii vzniká modlitba Zdravas´ Mária, ktorá sa stáva veľmi rozšírená a populárna. Postupne bola pripojená k tejto modlitbovej tradícii.


Dnes

Dnes sme svedkami veľkej módy meditačných, techník a rôznych filozofických, náboženských a okultných smerov. Snažia sa u nás udomácniť a zaujať miesto v myslení, spôsobe životného štýlu, praktizovaní náboženského života. Ujímajú sa veľmi ľahko, lebo i dnešný človek prirodzene túži po nadprirodzenom. No často sú to smery, ktoré priamo alebo nepriamo útočia na Rímsko-katolícku cirkev.


Veriaci

Na otázku, ako vníma modlitbu ruženca veriaca žena, sme sa opýtali dlhoročnej členky Ružencového bratstva v Strážskom pani Anny:

„Modlitbe posvätného ruženca jednoducho verím. Verím, že moje prosby budú vypočuté, aj keď nie hneď, ale časom určite.“ Na druhej strane musí pripustiť, že ruženec nie je taký lákavý pre mladých ľudí, ak niekedy vôbec bol. Je ťažké nájsť si naňho čas. „Pripúšťam – je pomerne dlhý, ale spôsob meditácie a akéhosi utrieďovania myšlienok je naozaj nenahraditeľný. Aspoň ja to tak vnímam, a každému vrelo odporúčam prihovárať sa k Nebeskej Matke.“

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 08.11.2011 23:45:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.