files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

42. ročník Behu oslobodenia


V 42. ročníku Behu oslobodenia v Strážskom boli zastúpené všetky vekové kategórie od predškolského veku až po mužov z kategórie G – 70 rokov a viac. Podujatie sa organizuje na počesť oslobodenia mesta Strážske a na začiatku každého behu sa na pomníky z prvej a druhej svetovej vojny kladú vence zástupcami mestského úradu. 42. ročník sa niesol v dobrej nálade a usporiadateľom a pretekárom prialo taktiež slnečné počasie.


História

Pred šesťdesiatimi siedmimi rokmi boli medzi prvými obcami oslobodené dediny na Zemplíne. Na počesť oslobodenia Strážskeho sa organizuje Beh oslobodenia. Aj týmto spôsobom si chce mesto uctiť tých, ktorí bojovali a prežili, ale aj tých, ktorí v krutých bojoch vojny položili svoje životy.    


Beh

Bežecké podujatia boli kľúčovou disciplínou už na olympijských hrách v Starovekom Grécku. Beh posilňuje fyzickú zdatnosť a živí tiež ducha. Niet divu, že beh oslobodenia v Strážskom sa každý rok teší veľkej popularite doma, ale i v zahraničí. Ani tento ročník nebol výnimkou. Bežecké preteky si podľa slov primátora Strážskeho Ing. Vladimíra Dunajčáka vyžadovali v každej triede inú prípravu, záťaž a rozličný tréningový proces. Tí, ktorí sa behu venujú profesionálne, a samozrejme aj tí, ktorí si prišli zabehať iba kvôli dobrému pocitu, nemohli byť sklamaní.   

Trojnásobný víťaz behu oslobodenia Vlado Lipovský súťažil v kategórii B. Jozef Lipovský, ktorý v rámci 88. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach obsadil 2. októbra 2011 celkové 397. miesto, v kategórii 70 – 80 rokov však vyhral a v nedeľu bežal v kategórii G. Ich výsledky na rôznych bežeckých pretekoch v Európe a vo svete sú kladnou prezentáciou Strážskeho a mesto je na ich výkony právom hrdé.

Beh oslobodenia patrí do desiatky najstarších prvých bežeckých pretekov na Slovensku. Na svoje si prišli aj deti z materskej a základnej školy. Nikomu z prítomných nechýbalo odhodlanie, ale na stupne víťazov sa mohli postaviť iba tí najlepší. Všetkých zúčastnených čakal v cieli teplý čaj a potlesk divákov. Toto podujatie sa zvlášť než ktorékoľvek iné preteky riadi starým známym heslom:

„Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“        

 

Lukáš Mano

 

 

 




Uverejnené: 10.11.2011 23:56:31 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.