files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rekordná pokuta pre košickú spoločnosť

 

Za porušenie zákona o odpadoch udelili inšpektori ministerstva životného prostredia v tomto roku vôbec najvyššiu pokutu - 16 590 eur! Rozhodnutie o pokute pre spoločnosť FÚRA je už právoplatné.

 

Napriek tomu, že skládka odpadu v obci Petrovany bola oficiálne uzavretá ešte 30. októbra 2007, inšpektori ŽP tam pri kontrole na začiatku roku 2010 zistili čerstvo navozený odpad. Išlo o viac ako 2 090 ton odpadu. Spoločnosť FÚRA tým porušila zákon o odpadoch.

 

Dopustila sa však aj iného porušenia zákona. Ako správca skládky totiž ani na základe viacnásobného vyžiadania nepredložila inšpektorom príslušnú dokumentáciu a neposkytla im pravdivé a úplné informácie týkajúce sa nakladania s odpadmi na skládke. Inšpektorom sťažovala objasňovanie nelegálneho uloženia odpadu na skládku aj  prístupom ku kontrole - napríklad nepreberaním pošty, ignorovaním žiadostí inšpektorátu, predložením prevádzkového denníka s neúplnými, resp. nepravdivými údajmi a pod. V dôsledku toho  trvala kontrola až 10 mesiacov.

 

Spoločnosť tým porušila povinnosti držiteľa odpadu, podľa ktorých je držiteľ odpadu povinný umožniť štátnemu dozoru prístup do stavieb, priestorov a zariadení a na ich vyžiadanie predložiť dokumentáciu a poskytnúť pravdivé a úplné informácie.

 

Za tieto porušenia zákona Inšpektorát životného prostredia v Košiciach ako prvostupňový orgán, ktorý vykonával kontrolu uložil spoločnosti FÚRA pokutu vo výške 16 590 eur. Voči tomuto rozhodnutiu sa spoločnosť odvolala. Odvolací orgán - ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ale rozhodol, že uložená pokuta zodpovedá závažnosti a času protiprávneho konania a odvolaniu spoločnosti nevyhovel.


Beatrice Hudáková

Odbor komunikácie

Ministerstvo životného prostredia

 



Uverejnené: 16.11.2011 23:21:00 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.