files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Polícia rieši denne problematiku alkoholu a drog


V Michalovciach sa denne stretávajú s alkoholom u mladistvým a maloletých. Drogy v meste nie sú žiadnou novinkou. Už 13-ročné dievčatá pijú a  trávu dostať vraj najľahšie.

 

Mládež popíja počas voľných dní

Mestská polícia tvrdí, že o problematike vie.  ,,Každý deň sa ňou zaoberáme. Kontrolu zvyšujeme najviac cez víkendy, pretože pre mládež sú zaujímavé piatky a víkendy, keď sú doma,“ povedal Mgr. Marcel Medviď z MsP Michalovce. Okrem toho majú policajta, ktorý sa zaoberá prevenciou maloletých a mladistvých. K jeho činnostiam patria besedy po školách, či prednášky zamerané na zákaz používanie alkoholu.

Na kontrolu alkoholu používajú analyzátor dychu. ,,Pokiaľ dôjde k zisteniu, že mladistvá osoba je pod vplyvom alkoholickým nápojoch, riešime to v zmysle priestupkového zákona, postúpime to na príslušný mestský/obecný úrad,“ objasnil Medviď z MsP. Sankcia je už na úradoch. Môže ísť o pokarhanie alebo zákazu reštauračných zariadení. Na popíjanie svojich detí môžu doplatiť aj rodičia. Sankcie maloletých osôb (do 15 rokov) hradí zákonný zástupca.

 

S alkohol začínajú už v 13-tich

,,Mali sme osobu, ktorú sme odviezli rovno do nemocnice,“ Medviď pokračuje, že najmladšie bolo 13-ročné dievča. Policajti majú vraj svoje vytipované lokality, kde sa mládež zdržuje. ,,Sú to okrajové časti mesta, ale aj centrum, prehliadky vykonávame aj v reštauračných a pohostinných zariadeniach,“ prezradil Medviď.

Zákaz požívania alkoholu na verejnosti sa týka aj dospelých. V piatok sme zaznamenali vo vnútri pošty popíjajúcu rómsku rodinu. ,,Treba to nahlásiť, preverujeme každý prijatý podnet od občanov,“ zdôrazňuje Medviď. Týka sa to aj ležiacich osôb na zemi. Pomocou analyzátora dychu dokážu odhaliť, či na zemi leží zranená osoba alebo spiaca po požití alkoholu.  Prístroj funguje na  aktívne aj pasívne meranie.

 

Marihuanu dostať všade

V Michalovciach evidujú prítomnosť drog už dávno. Mnohí mlčia, pretože sa boja o tejto téme prehovoriť a nechcú, aby bolo ich meno spojené. Drogy sa predávajú a kupujú i v tomto malom meste. Ľudia pohybujúci sa v týchto kruhoch vedia, koho sa opýtať. Najľahšie dostupnou je vraj marihuana. ,,MsP vlastní protidrogový kufrík na zistenie omamných látok, ale to už má nábeh na trestný čin a tieto poznatky posúvame štátnej polícii,“ vysvetľuje Medviď. Okresné riaditeľstvo PZ v Michalovciach má vytipovaných ľudí i lokality. ,,Bolo riešených 31 prípadov,“ uviedol pplk. Ing. Ivan Pavlík, riaditeľ odboru kriminálnej polície. Ďalej pokračuje, že oddelenie prevencie polície robí prednášky aj kontroly na školách. Legálnou drogou v meste je aj riedilo, ktorý bežne fetujú v meste bezdomovci a rómske deti. Pokiaľ sa jedná o osoby staršie ako 18 rokov a svojou prítomnosťou spôsobujú len pohoršenie občanov, neohrozujú ich majetok, neporušujú zákon, nemožno voči ním vyvodiť žiadne represie.

Veronika Cholewová

Rómska rodina popíja víno priamo na pošte.


Rómovia si odložili fľašu vína vo vnútri pošty.

 

 



Uverejnené: 20.11.2011 21:35:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.