files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Do Michaloviec dorazili Vianoce


Do Michaloviec už dorazili Vianoce. Stalo sa tak v pondelok v podobe Vianočnej výstavy v galérii Zemplínskeho osvetového strediska Michalovce. Zaujímavosťou vianočnej výstavy je, že ju vytvorili samotní ľudia. Potrvá až do 19.decembra.

Priamo z výstavy si ľudia odnášajú domov ručne vyrábané výrobky a touto kúpou podporujú OZ Integra, pre duševné zdravie.

 

Sladké medovníčky

,,Prvý týždeň na výstavu zavítalo okolo 60 ľudí,“ informovala Lívia Capíková zo Zemplínskeho osvetového strediska. Každý výrobok na výstave považujú za výnimočný.  Návštevníkom sa pri prehliadke zbiehajú chúťky najmä na sladké perníčky a medovníkové chalúpky, ktoré napiekli a ozdobili Elena Molčanyiová, či Elena Podhajeczská.  Ručne vyrábané ozdoby na stromček, šatky, háčkované útvary z Únie žien zo Slovenska, Betlehemy v rôznych podobách, tkané koberčeky a mnoho ďalších výrobkov s vianočnou tematikou zdobia priestory galérie. Ženy sa v nej môžu inšpirovať aj ikebanami na vianočný stôl.

 

Návštevníci prispievajú na dobrú vec

Svojím dielom na výstave prispel aj umelec Rastislav Dvorovčík. Jeho obraz zasneženej krajinky pripomína už mnohých biele Vianoce. Návštevníci si z výstavy odnášajú domov niektoré vystavené kúsky. Ide aj o farebné sviečky v hodnote 10 eur. ,,Všetky výrobky občianskeho združenia Integra je možné si zakúpiť,“ vysvetlila L. Capíková. Združenie poskytuje sociálne a zdravotné služby pre duševne chorých.

 

Mladí Michalovčania sa na ručné práce radi pozerajú len výstave, doma na nich vraj nemajú čas.  ,,Keď som bola ešte malá, tak som vyšívala, dnes je už príliš hektická doba na to, aby som si našla čas na nejaké háčkovanie, je to pekné, ale už to ani neviem, radšej sa na to pozerám,“ priznala sa Lenka. Lucia je výnimkou medzi mladými: ,,Nedávno ma chytilo pletenie. Kúpila som si dokonca knižky o pletení. Keď som uplietla šál, vyšiel ma drahšie než v obchode, pretože vlna je dnes drahá.“ Dôchodkyňa Mária sa k ručným prácam vrátila až po rokoch: ,,Zo starej vlny pletiem papuče, nielen na Vianoce.“ Ručným prácam sa ľudia stále venujú a svedčí o tom aj výstava plná ich prác.

Veronika Cholewová


 



Uverejnené: 23.11.2011 01:36:33 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.