files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

67. výročie oslobodenia mesta

 

Dôchodca si spomína na umlčaných hrdinov mesta: ,,Vozili ich na Hrádok a hádzali do masových hrobov“

Piatok (25.novembra) mesto Michalovce a Okresný zväz protifašistických bojovníkov pripravili pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 67. výročia oslobodenia mesta.

Cintorín Červenej armády je každoročne miestom spomienky na tých, ktorí padli za oslobodenie mesta. Dôchodca Adam, žijúci pod Hrádkom, na to, ako cintorín vznikal nikdy nezabudne.

Cintorín je dnes miestom prechádzok

Staré stromy, kus dýchajúcej zeme a ticha, ktoré ľudia v meste vyhľadávajú. Mŕtve ticho. Doslovne. Cintorín Červenej armády v Michalovciach je dnes miestom, ktoré navštevujú stovky ľudí. Niektorí ním len prejdú, iní zapália sviečku neznámemu vojakovi a ďalší si zaspomínajú na zrod nešťastného miesta, ktorý pôsobí dnes malebne ako namaľovaný obraz.

Zelená tráva sa stala prikrývkou masových hrobov. Pre ľudí neskôr narodených to bude vždy len Cintorín Červenej armády – krásne miesto v lokalite Hrádok. Starí rodičia ho nikdy nespoja s týmto kladným atribútom. Môžu len rozprávať o strašidelných výjavoch, ktoré budú pripomínať  čiernobiele snímky z vojenského filmu.

Kone ťahali vozy s telami

Na dnes už pokojné miesto si spomína smutne dôchodca Adam. Akoby to bolo len nedávno, nevynecháva žiaden detail, keď ruské vojská prechádzali jeho mestom, srdcom Zemplína, a navždy umlčaných vojakov nosili jeho domovskou ulicou.

Ľudí lákal cintorín armády vždy. Nielen teraz, keď je už je na ňom hrobové ticho, ale aj za čias, keď vojna postupovala ako zákerná rakovina.  ,,V 46-tom som šiel do školy, pamätám si, ako na drevených vozoch s koňmi vozili mŕtvoly,“ spomína si starší pán.  Malí chlapci sa často cestou do školy chodievali pozerať na ruský cintorín. Boli vraj ako deti zvedaví. ,,Nikdy na to nezabudnem,“ hovorí pri spomienkach na zohavené telá. Zhadzovali ich vraj z vozov vidlami ako zapáchajúci hnoj. Tých, ktorí sa stali obeťami vojny. Stovky tiel privážali na Hrádok a ulicami sa šíril zvláštny zápach. Všetci poznali jeho pôvod, ale nikto okrem detí sa neodvážil ho bližšie preskúmať. Šibalské oči spoznali zblízka smrť. Pozorovali ju ako každodenne kráča ich ulicou prevtelená za drevený voz. Na ňom si niesla svoje vzácne koristi.  ,,Bolo to niečo strašné,“  zmršťuje zvráskavené čelo dôchodca. Spomienky sa mu vryli hlboko do srdca, očí i hlavy.

Krásna ruská vojačka

Nezbaví sa pocitov, ktoré v tej chvíli cítil, ani nezmaže čierne obrazy zo svojej hlavy.  V pamäti mu zostala aj mladá ruská vojačka, ktorá bola na voze spolu s kopou chladných tiel. Naplnené vozy horko-ťažko ťahali unavené kone. Ako chlapec si nemohol nevšimnúť peknú blondínu medzi mužskými obeťami. Bola zastrelená. ,,Nikdy nezabudnem na to, ako ju zhodili z toho voza, stále to mám pred očami,“ prikývne hlavou a pozerá do zeme. ,,Hodili ju dovnútra do spoločných hroboch.“ 

Záhadný kamenný útvar pri vstupe

Po rokoch na hromadnom mieste odpočinku vyrástla zelená tráva. Teraz už prikrýva všetkých hrdinov spoločne. Vstup na Cintorín Červenej armády zdobia tiež zvláštne kamene vystavané do výšky. Na to, čo sochársky útvar znamená sa už zabudlo. Kamene sú dielom majstra Vološina, ktorý ich tam postavil po fronte. Znázorňujú,  že raz je človek živý, potom mŕtvy a zostane nehybný ako kameň.

Mesto spomína každý rok

Ani po mnohých rokov sa na 18 tisíc hrdinov nezabúda. Každoročne sa uskutočňuje pietna spomienka k pomníku padlých hrdinov. Nielen starší si spomínajú na to, ako Červená armáda oslobodila mesto Michalovce od fašistov. I dnes ľudia chodievajú k mohutnému pomníku. Možno sa poďakovať tým, čo oslobodili ich mesto. Alebo sa len pozrieť na neznáme mená s neznámymi fotografiami a premýšľajú nad tým, čo sa na tomto mieste dialo. ,,Ja som to videl,“ hovorí starší pán Adam, zvedavý chlapec.

Veronika Cholewová




Uverejnené: 27.11.2011 23:22:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.