files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cintorím Červenej armády sa naplnil ľuďmi

 

Pri 67. výročí oslobodenia mesta sa zdôrazňovala nutná tolerancia a mier

Piatok o desiatej ráno  sa Cintorín Červenej armády v Michalovciach naplnil ľuďmi, ktorí spomínali na hrdinov svojho mesta. Mesto Michalovce a Okresný zväz protifašistických bojovníkov pripravili pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 67. výročia oslobodenia mesta.

 

Veľa čestných hostí

Na spomienkovej slávnosti za zúčastnili členovia Okresného zväzu protifašistických bojovníkov, Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci odboja, zahraniční hostia, poslanci krajského a mestského zastupiteľstva, predstavitelia štátnej správy, armády, politických strán a spoločenských organizácii. K pomníku padlých hrdinov prišli aj učitelia so žiakmi 1. Základnej školy T.J. Moussona a desiatky ľudí s kytičkami kráčajúcimi ku náhrobkom.

 

Prihovoril sa aj primátor mesta

Oslobodzovanie mesta bolo súčasťou východoslovenskej užhorodsko-ondavskej operácie, na ktorej sa v novembri v roku 1944 podieľali vojská štvrtého ukrajinského frontu.  ,,Michalovce boli obsadené bez pouličných bojov v centre, straty na ľudských životov, ktoré utrpeli príslušníci Sovietskej armády i civilné obyvateľstvo pri prechode frontu, boli spôsobené hlavne výbuchmi mín, čo hrdinstvo všetkých padlých nijako neznižuje, patrí im náš hold,“ prihovoril sa primátor mesta Viliam Zahorčák. Telá a pozostatky všetkých, ktorí padli pri oslobodzovaní Zemplína a jeho okolia boli prevezené na cintorín na Hrádku.

 

Rečníci upozorňovali na súčasnú neznášanlivosť

Daniel Sidor z Okresného výboru SZPB spomenul, že ide o najväčší cintorín svojho druhu. ,,Ani dnes nie je svet bez vojny. Naši vojaci z kasárni odchádzajú do Afganistanu. Veríme, že ich poslanie bude užitočné, aby sa všetci vrátili domov,“ povedal Sidor. Na cintoríne sa zdôrazňovalo nebezpečenstvo terorizmu, extrémizmu a neofašizmu, význam tolerancie i mieru. Na záver sa poďakovali všetkým zúčastneným na spomienkovej slávnosti.

Veronika Cholewová







Uverejnené: 29.11.2011 12:10:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.