files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Maratón s medzinárodnou účasťou

 


V piatok Atletický klub Michalovce pod patronátom Mestského úradu v Michalovciach a Domu Matice slovenskej v Michalovciach zorganizoval 19. ročník Matičného behu "O štít mesta Michalovce".

Za bežeckými pretekmi pricestovali aj cudzinci. Poliaci si odniesli päť medailí, Ukrajina štyri a Maďari jednu. Víťazi si našli darčeky priamo pod vianočným stromčekom na námestí.

Bežcov odštartoval primátor mesta Michaloviec Viliam Zahorčák. Súťažilo sa šiestich kategóriách. 56 otužilých bežcov povzbudzovali mrazivom počasí diváci.

 

Beh má symboliku

Tradičné bežecké podujatie je každoročne na počesť oslobodenia Michaloviec, ,,Je to drobná ukážka toho, čo mali možnosť zažiť tí, ktorí v tom období žili a snažili sa o oslobodenie mesta,“ hovorí  MUDr. Benjamín Bančej, zástupca primátora mesta Michalovce. Pokračuje, že zažili možno ešte horšie poveternostné podmienky ako súčasní bežci. ,,V 44-roku bolo v Michalovciach sychravo, rozliaty Laborec, vojaci dostávali paľbu guliek, niektorí sa utopili.“ Pre ľudí ma byť beh symbolickou spomienkou na oslobodenie mesta a množstvo vyhasnutých životov. Bančej, riaditeľ  preteku priznáva, že on sám odbehol v minulosti asi šesť ročníkov. ,,Každý kto zabehne prispeje k dobrej atmosfére.“

 

Vyhral aj Ukrajinec, ktorý nerozumel po slovensky

Otvorených pretekov sa mohol zúčastniť ktokoľvek, a tak víťazné stupienky obsadili najmä cudzinci. Po desiatich veľkých okruhov dobehol do cieľa 28-ročný Eduard Hapak s časom 39 minúť a 14 sekúnd. Rekord Bohdana Krupu z roku 1996 tak ostal neprekonaný (31 minút a 52 sekúnd). Druhým bol 43-ročný Orest Babiak, ktorý vyhral prvé miesto v kategórii mužov nad 40 rokov.  V kategórii nad 50 rokov dobehol prvý Štefan Rácz z Kysaku a za ním Užhorod, Uliy Ronai. Po slovensky nerozumel nič. ,,Každý deň behám 10-15 kilometrov, pretože ma to baví. Ráno chodím behať a celý deň pracujem,“ prezradil Ukrajinec.

Zygmunt  Lyžnicki zvíťazil v kategórii nad 60 rokov. Ukrajina si odniesla prvenstvo aj kategórii žien do 34 rokov. Postarala sa o to Natalyia Malaya.  Po druhé miesto si dobehla Sabina Wydra z Poľska. Rovnaké časy mali košické víťazky nad 35 rokov Alžbeta  Tiszová a Erika Billá. V osobitnej kategórii z piatich bežcov Michaloviec sa stal víťazom Michal Volovár.

Pretekov sa zúčastnil aj 72 ročný Jozef Lipovský, exprimátor Stražského: ,,Trénujem skoro každý deň, prestal som behať, keď som bol vo funkcii primátora, teraz som na dôchodku, tak mám čas.“ Víťazné stupienky boli umiestnené pod čerstvo postaveným vianočným stromčekom. Maratónski víťazi si pod ním našli materiálne a finančné ceny. Všetci bežci boli pozvaní na večeru do reštaurácie. Chladné chvíle spríjemňoval ľuďom aj horúci čaj podávaný priamo na námestí.

Veronika Cholewová



 



Uverejnené: 29.11.2011 12:27:55 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.