files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mínusové teploty sú tu, čo s bezdomovcami?

 

V meste Michalovce sa potuluje viac než desiatka bezdomovcov. Táto skupina ľudí sa v zime stáva príliš ohrozenou a zraniteľnou. Viacerí z nich zaryto odmietajú akúkoľvek pomoc a pri chlade a mraze, na ktorý si pomaly zvykáme, často zápasia o holé prežitie.

Útulok

Azylový dom nachádzajúci sa na Staničnej ulici, ktorý má pod správou Slovenský červený kríž, je v prevádzke celý rok. Ako býva zvykom, i túto zimu očakávajú nával ľudí bez strechy nad hlavou. Žiaľ, miesta neposkytnú všetkým. Nedovoľuje to kapacita domu (15 osôb) a takisto nie sú potrebné financie na úhradu všetkých nákladov. Niektorí jednoducho nemajú na výber – musia zápasiť so zimou a mrazmi, postaviť sa chladu zoči-voči.


Podchladenie

Podchladenie tela bezdomovca nie je ničím neobvyklým. Časté sú i omrzliny. Človek začína byť podráždený, prejavuje sa zmätenosť, nezrozumiteľná reč, strata zdravého úsudku. Na začiatku podchladenia vzniká triaška - sval takýmto spôsobom chce vyprodukovať teplo, zvyšuje sa výkonnosť srdca, zvyšuje sa spotreba kyslíka, preto sa dýchanie zrýchli. Postihnutý je pri vedomí. Pri triaške predpokladáme takisto pokles teploty tela tesne pod 35 stupňov Celzia.

Teplota tela klesá pomaly, postihnutý zaspáva a spánok prechádza do bezvedomia, pri ďalšom klesaní teploty prichádza smrť. Príznaky podchladenia: Ak bol postihnutý alebo ešte je vystavený účinkom nízkej teploty, predpokladáme stav podchladenia: telesná teplota je pod 35 stupňov Celzia, farba kože je bledá, koža je studená a suchá.

Železničná stanica v Michalovciach, kde sa bezdomovci väčšinou zoskupujú, by mala byť otvorená nonstop. V týchto dňoch zatiaľ nehrozia poklesy teplôt pod hranice únosnosti. Ak by ste však na ulici zbadali človeka, ktorý vyzerá, že potrebuje akútnu pomoc – hoci je bezdomovec – práve vy mu možno zachránite život. Stačí iba privolať záchrannú službu. Pomôcť môže každý. Do Azylového domu sa môže donášať staré nepotrebné šatstvo, vhodné najmä na zimu. 

Lukáš Mano



Uverejnené: 01.12.2011 00:11:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.