files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

390 000 nezamestnaných

 

Na celom Slovensku sú stále státisíce nezamestnaných. V médiách sa denno-denne môžete stretnúť s informáciami o prepúšťaní. Vláda nás trápi tým, že nie sú prostriedky na vytvorenie ďalších pracovných ponúk. Odvšadiaľ sa ozývajú rozhorčené hlasy matiek a otcov, ktorí ťažko živia vlastné deti. Avšak sme na tom skutočne až tak zle?

V percentuálnom vyjadrení je Slovákov, ktorí si hľadajú prácu, menej než 8 percent. Prirodzene, vysoké počty nezamestnanosti sa prejavujú aj na Zemplíne. Vo veľkej miere sú tu zastúpení Rómovia. Chýbajú však aj pracovné ponuky. Alebo lepšie povedané – slušné pracovné ponuky. Adekvátna odmena, ktorá by mala byť samozrejmosťou za odvedenú prácu, je v Michalovciach a blízkom okolí skôr výnimkou ako pravidlom.

Nezamestnanosť

Definícia nezamestnanosti je založená na tom, že osoba schopná práce je z možnosti pracovať v platenom zamestnaní vyradená, ale aj na tom, že sa so svojím vyradením neuspokojuje a hľadá nové platené zamestnanie.

Ako sa na to dívate vy?

Svoj názor nám predstavila 28-ročná Jana, ktorá iba nedávno úspešne ukončila štúdium na VŠ.

„V Bratislave, kde som študovala, nebol problém nájsť si miesto,“ hovorí. „Dokonca také miesto, kde som využila poznatky z toho, čo som sa učila. Ale keď som prišla domov na východ, bolo to ako zo zlého sna. Nehovorím iba o platoch. Mám na mysli celkový prístup zamestnávateľov, ich jednanie - akoby boli na oveľa nižšej komunikačnej úrovni. Akoby sa ešte nenaučili, čo sa sluší a patrí pri jednaní so zamestnancami. Zdá sa mi, že sa tu zaspala doba.“

Analytici však tvrdia, že na tom v porovnaní s inými krajinami stále stojíme dobre. V iných štátoch sveta sa nezamestnanosť šplhá k 60% - počty obyvateľov pritom presahujú stovky miliónov. Chudoba a bieda sú tam na dennom poriadku. Kvôli tomuto faktu im ani neostáva priestor sťažovať sa na rozbité cesty...

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 05.12.2011 10:05:09 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.