files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Road show Slovenskej nadácie srdca

 

POZNAJ PRÍZNAKY SRDCOVÉHO INFAKRTU A MOZGOVEJ PRÍHODY


Cieľom road show je: 

-  Predstaviť celonárodnú kampaň na spoznanie príznakov akútneho srdcového infarktu (ďalej len „AIM“) a cievnej mozgovej príhody (ďalej len „CMP“)

-  Poukázať na potrebu rýchleho rozpoznania príznakov

-  Odkomunikovať pravidlá prvej pomoci

-  Šíriť posolstvo celonárodnej kampane

-  Učiť spoznávať príznaky AIM a CMP

-  Zamerať sa na odkomunikovanie potreby čo najrýchlejšieho zásahu  pri zistení príznakov

-  Podporiť myšlienku, že primeraná starostlivosť o vlastné zdravie, je súčasťou zdravého životného štýlu

 

Cieľová skupina 

-  Primárne ženy a muži nad 40 rokov

-  Sekundárne všetky ostatné vekové skupiny


 

 

 Ešte donedávna sme v súvislosti so srdcovým infarktom či mozgovou príhodou počuli a hovorili o starších ľuďoch nad šesťdesiat rokov. Dnes je všetko inak. Už sa nemôžeme spoliehať na svoj nízky vek, lebo infarkt nie je len výsadou starších vekových kategórií.

Práve v tejto súvislosti štartuje na Slovensku  road show v rámci celonárodnej kampane Poznaj príznaky akútneho infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody. Slovenská nadácia srdca organizuje ďalší projekt, ktorého cieľom je zvýšiť informovanosť o potrebe rýchleho rozpoznania príznakov srdcového infarktu a mozgovej porážky. V nákupných centrách v Trnave, Trenčíne, Žiline, Michalovciach, Košiciach, Prešove, Nitre, Bratislave a Dunajskej Strede budú všetkým záujemcom k dispozícii promo stánky s meraním tlaku krvi či hladiny cholesterolu, v ktorých erudovaní zdravotníci poskytnú odborné informácie a poradenstvo s možnosťou osobnej konzultácie.

Potrebu edukácie verejnosti o tejto téme potvrdzuje aj fakt, že na Slovensku je alarmujúco vysoká chorobnosť a úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia - viac ako 54%. Toto číslo je dokonca vyššie ako v prípade súčtu všetkých nádorových ochorení.

Pritom práve u týchto chorôb platí, že ľudia ich môžu do veľkej miery ovplyvniť sami, pretože ich príčiny sú pomerne známe. „Hlavnými rizikovými faktormi sú fajčenie, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, cukrovka, obezita a nedostatok pohybu,“ hovorí doc. MUDr. Gabriel Kamenský, hlavný odborník pre kardiológiu pri Ministerstve zdravotníctva SR.  

Projekt je prioritne zameraný už na populáciu nad štyridsať rokov bez rozdielu pohlavia.  „Kým srdcový infarkt dostávajú častejšie muži, pri mozgovej príhode nie je rozdiel v pohlaví. U žien sa riziko zvyšuje po menopauze. Možno povedať, že ženu postihne infarkt alebo mozgová porážka v priemere o sedem a viac rokov neskôr ako muža,“ dodáva kardiológ. „Súčasťou hlavného posolstva kampane je fakt, že väčšine infarktov a mozgových príhod sa dá zabrániť včasnou prevenciou a správnou životosprávou. Čo je však obzvlášť dôležité je snaha o zvýšenie informovanosti obyvateľstva o typických príznakoch týchto závažných, často život ohrozujúcich stavov a podstatne tak skrátiť dobu váhania a neistoty na čo najskoršie privolanie lekárskej starostlivosti. Často ide aj o sekundy.“

Prvé skúsenosti z projektu, ktorý bol spustený v uplynulý víkend nasvedčujú veľkému záujmu o tému srdcového infarktu a mozgovej príhody. Promo stánok Slovenskej nadácie srdca navštívilo približne 400 záujemcov, z ktorých si zmerať tlak krvi a výšku cholesterolu dalo 185.

To, že táto kampaň je veľmi potrebná potvrdzuje aj fakt, že zdravotníci poskytli poradenstvo a priamu pomoc návštevníkovi, ktorému bol zmeraný najvyšší tlak krvi s výškou 205/116  (Trnava).

Najnižšia hladina cholesterolu bola nameraná v Žiline - 3,80 mm/l a najvyššia hladina bola nameraná v Trenčíne, a to s výškou 7,72 mm/l.

 

Vydal: Slovenská nadácia srdca, 8. 12. 2011

PR servis: Advantage, spol. s r.o., piatkova@advantage.sk, 0911/422 120



Uverejnené: 09.12.2011 09:20:17 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.