files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na Hromnice so sviečkami domov


Vo štvrtok si ľudia z kostolov odnášali domov sviečky. Tie ich majú ochrániť pred zlým. Za ľudovým názvom Hromnice sa skrýva kresťanský sviatok.

 

,,Svetlo v pochmúrnom svete“

Vo štvrtok bol kresťanský sviatok, ktorý ľudia dobre poznajú pod názvom Hromnice.  Je spájaný s posväcovaním sviečok. V cirkvi  sa nazýva tiež Stretnutie nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista. Medzi ľuďmi sú viac známejšie hromničky, sviečky, ktoré ich majú ochrániť pred zlým.  ,,Svetlo hromničiek slúži ako svetlo, ktoré zažiari v temnotách, keď je búrka, prírodné/duchovné/duševné nepokoje, tak svetlo je takou istou, keď zasvieti aj v pochmúrnom svete“ vysvetľuje o.ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.

Do kostolov v tento deň ľudia prinášali sviečky, ktoré položili blízko oltáru. Desiatky sviečok s náboženskými motívmi si veriaci nechávajú každoročne posväcovať, pretože veria v ich ochrannú silu. Na konci omši sa kňaz nad sviecami modlí a posväcuje ich.  Potom si už každý v kostole nájde svoju sviečku a v nádeji odnáša domov.

Spojenie cirkvi a hromničiek

V cirkvi sa v tento deň slávi sviatok Obetovanie Pána. Gréckokatolícky farár o. Vlastimil Bajužik vysvetľuje, že je to deň spomienky na obetovanie Ježiša v chráme a slávi sa na 40. deň po jeho narodení. ,,Sviatok je o stretnutí sa človeka s Bohom, Starého zákona s Novým zákonom,“ dodáva o. Bajužik.

Hromničky sa s týmto sviatkom spájajú preto, lebo pri tomto obrade cirkev požehnáva sviece. ,,Sviece sú svedectvom toho, že Kristus je svetlo, Hromnice sú  posvätené ako  symbol svetla Ježiša Krista medzi nami,“ objasňuje gréckokatolícky farár.


Ľudia veria v ochrannú silu sviečky hromničky

Posvätené sviečky slúžia ľuďom na ochranu podobne ako svätená voda. Ľudia ich zapaľujú v čase búrok, živelných katastrof, ale aj nepokojoch v rodine. Hromničky majú ochrániť rodinu pred zlým a pohromami. ,,Posvätenú sviečku sme napríklad zapálili, keď bola veľmi veľká búrka,“ hovorí dôchodkyňa. Kresťania veria, že ich dom dokáže ochrániť pred veľkými bleskami a hromami (z toho názov hrom ničí – hromničky)

Hromnice sa tiež považujú sa prechodným obdobím medzi zimou a jarou. Podľa pranostík zima na Hromnice znamená skorý príchod jari. V minulosti bolo počas tohto dňa zakázané pracovať v lese, varili sa tiež dlhé cestoviny, aby narástli dlhé rastliny.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 06.02.2012 10:47:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.