files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Večný problém s poplatkami za psa

Od polovice januára mesto na svojej internetovej stránke zverejnilo tzv. Zoznam platičov za psov. Mesto Michalovce tým chce vyjadriť poďakovanie obyvateľom mesta a podnikateľským subjektom v meste Michalovce, ktorí si splnili svoju povinnosť a zaplatili v roku 2011 daň za svojho psa. Nebude za tým ale aj niečo iné?



V súvislosti s touto témou sme oslovili Mestský úrad Michalovce, aby nám ozrejmilo svoje dôvody a hlavne cieľ tohto zoznamu. Na pár otázok nám odpovedala hovorkyňa  mestského úradu Iveta Palečková.


Môžu obyvatelia nahlásiť "susedov", ktorí chovajú  psa, no nenašli ich na zozname? Budete sa tým zaoberať a ako budete postupovať?

Akékoľvek podnety od občanov mesta sú predmetom preverovania. Ak je preverovaná osoba poplatníkom a má nedoplatky na dani za psa - 2x ročne sa zasielajú výzvy na zaplatenie nedoplatku. Ak z podnetu vyplynie, že menovaný nie je vedený ako poplatník, menovaný je predvolaný na podanie priznania k dani za psa. Informácie o neplatičoch môže na základe podnetu preverovať aj mestská polícia.

Sú tieto „udania“ anonymné?

Informácie o neplatičoch sú vo väčšine prípadov anonymné, dostávame ich prostredníctvom mailovej pošty, alebo telefonicky.

Prečo mesto pristúpilo k zverejňovaniu zoznamov platičov za psov?

 Mesto pristúpilo k zverejňovaniu platičov za psa, aby sme sa touto formou poďakovali tým, ktorí si plnia svoje povinnosti vyplývajúce z platných predpisov. Zároveň sme tak umožnili obyvateľom zistiť, či majitelia psov v ich okolí sú platiteľmi dane za psa.

Ako to s poplatkami za psov vyzerá v tomto roku, zvýšili sa?

Daň za psa je v roku 2012 stanovená na 35 € v obytných domoch a 10 € v rodinných domoch. Daň za psa, na rozdiel od iných miestnych daní,  je daňovník povinný zaplatiť do 31.1.2012 bez vyrubenia a to na účet mesta č. 420 422 3001/5600 v banke, v hotovosti do pokladne MsÚ, resp. poštovou poukážkou, s uvedením variabilného symbolu začínajúceho 301 a pokračujúceho evidenčným číslom poplatníka.



Názory na chov psov a hlavne na majiteľov štvornohých miláčikov sú rôzne. Zo všetkých prinášame aspoň jeden postreh nášho čitateľa. „Dane za psa by som dala ešte vyššie, a aj pokuty by som dala veľké a hlavne pre nezodpovedných majiteľov, ktorí psa nič nenaučia, a ani k ničomu ho nevedú, a potom pes sústavne breše od rana do rana. Majiteľ ho ani neupozorní a namiesto toho povie, že im to nevadí a komu vadí, nech si robí čo chce.“

Rozhorčený čitateľ nám prezradil, že ani majiteľa tohto psa nenašiel na zozname platičov, a teda upovedomil príslušný úrad. Mesto síce nemôže prinútiť majiteľa, aby svojho psa prevychoval, to by si mal uvedomiť samotný majiteľ, aby si zbytočne nekazil vzťahy so svojimi susedmi, ale podľa toho čo nám prezradila pani Palečková, mesto by malo zasiahnuť aspoň v otázke platenia dane za psa.

VK



Uverejnené: 21.02.2012 17:54:14 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.