files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Túra na Potašňu

KST Turista Michalovce v sobotu 03_marca 2012 zorganizovali ďalšiu zimnú vydarenú turistickú akciu pod názvom Potašňa - Roh.

Zraz bol ráno o 8:00 v Michalovciach netradične pri výškovej budove na zadnom parkovisku za účasti dohromady 9-tich priateľov prírody z oboch turistických klubov v Michalovciach a to bol ešte len začiatok pretože ďalších dvoch milovníkov prírody sme pribrali cestou smerom na Remetské Hámre kde na mieste začiatku trasy na Potašni nás bolo dohromady 11-násť na troch autách.

Aj keď z počiatku to vyzeralo na krásne slnečné ráno, ideálny dojem trošku kazil mierny studený vietor ktorý postupne ustal a v objatí hôr už po ňom nebolo ani pamiatky.

Na úvod túry nesmela chýbať tradičná hromadná fotografia všetkých zúčastnených na Potašni a po „vyzbrojení sa „  zimnou výstrojov  v podobe teplého oblečenia, návlekov na nohy a snežníc sme sa mohli vydať na slnkom zaliatu zimnú túru v lone našich krásnych Vihorlatských hôr po kvalitne vyznačenej  žltej turistickej trase smerom na Barlahov v blízkosti Strihovského sedla.

Ani nie o 10.minútach sme natrafili na pekne postavený kamenný siričitý prameň KAROL kde sme sa pár minút zdržali na zdokumentovanie tohto miesta a keďže sme mali medzi sebou aj odborníkov na zmeranie kvality vody, prameň KAROL podstúpil aj túto skúšku s priaznivými hodnoteniami.

Tento prameň má stálu teplotu či v zime alebo v lete okolo 13 stupňov celziových.

Po občerstvení sme ďalej pokračovali k ďalšiemu miestu s názvom BARLAHOV v nadmorskej výške 508 m.n.m ktorý sme dosiahli o 30. minút po opustení prameňa KAROL.

Nakoľko ide o lesnú asfaltovú cestu ktorú využívajú lesníci pri ťažbe a poľovníci pri kŕmení lesnej zvery, tak po tento úsek bol kvalitne odhrnutý, no len po toto miesto na BARLAHOVE.

Tu sme už, ktorí boli vybavení snežnicami, museli nasadiť tieto zimné pomôcky na pešiu túru po snehu a ostatný sa museli dohodnúť na prešľapavaní cesty kde sme sa pravidelne striedali na čele „vláčika“.

V tejto pasáži túry to už bolo namáhavejšie, ale pri prekrásnej prírode okolo to bolo vykúpené sviežim vzduchom, výhľadmi a špekulovaním nad stopami zvery čo križoval danú trasu.

Ďalšou turistickou križovatkou a oddychovým miestom vo výške 600 m.n.m. sa stalo miesto s názvom POD ZLOMAMY.

Tu sme prišli o hodinu aj dvadsať minúť po vyštartovaní z Potašne.

Tu sa nám naskytol výhľad na cieľ našej túry a to kopec Roh vo výške 857 m.n.m.

Tam sme to ešte mali na dve hodiny chôdze. Tesne pod vrcholom kopca Roh 857 m.n.m. zhruba o 100 m nižšie sme už museli opustiť odhrnutú asfaltovú cestu a  vybrať sa do lesného terénu kde už hĺbka snehu presiahla 60 a miestami až 80 cm !

Na tento mesiac pri pohľade v meste kde sú už len zvyšky snehu to už bolo na peších turistov na tomto mieste extrém a ďalej na vrchol kopca Roh pokračovali len turisti vybavený snežnicami ktorí po návrate konštatovali, že išlo o veľmi nádherný vyhliadkový kopec kde sa dokonca podarilo vidieť 100 km vzdialené pohoria na Ukrajinskej strane. Z našich hôr bolo vidieť Vrchol Vihorlatu 1076 m.n.m., Motrogoň, Sninský kameň 1005 m.n.m., Lysák a Remetské Hámre.

Napriek tomu, že nie všetkým sa podarilo dosiahnúť vrchol kopca Roh, tak každý odchádzal domov s pocitom zrelaxovania, utuženia vzťahov medzi milovníkmi prírody, urobiť niečo pre svoje zdravie a o to ide predovšetkým.

 

 

                                                                                                  Miroslav Baraniak

                                                                                         člen KST Turista Michalovce       




Uverejnené: 15.03.2012 02:12:40 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.