files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mladí sa Únie slabozrakých boja

Vo štvrtok sa v michalovskom hoteli Družba stretli členovia Únie slabozrakých. Do ich aktívneho spôsobu života sa nezapájajú mladí, pretože sa únie vraj boja. O početnej skupine v meste vedia ľudia málo.

 

Mladí sa únie boja

Štvrtkové podujatie otvorili štvrtáci zo Základnej školy P. Horova hrou na gitare, pesničkami a poéziou. Okrem toho obdarili všetky ženy v miestnosti srdiečkami. ,,Sme radi, že to môžeme spojiť aj s MDŽ, takže to bude pracovno-slávnostné podujatie,“ povedala predsedníčka Mária Lorencová. Cieľom stretnutia slabozrakých bola výročná členská schôdza, na ktorej sa rozprávalo o činnostiach, rozpočte, plánoch únie. Stretávajú sa tiež na zjazde v hlavnom meste Slovenska. V únii majú 56 členov. Lorencová hovorí, že väčšinu z nich tvoria starší ľudia. ,,Mladí sa nás akoby boja alebo majú možno iné záujmy, čo je škoda, lebo únia im vie pomôcť v legislatíve, rehabilitáciách i spolkovej činnosti.“

 

Slabozrakí v Michalovciach žijú aktívnym životom

Po 41. rokoch existencii únie sú jej členovia v činnostiach stále viac aktívni. Dvakrát týždenne sa stretávajú v klube, kde majú vlastnú spevácku skupinu. Robia priestorové orientácie v prírode, i preto spolu chodievajú na rôzne zájazdy. V rámci kraja angažujú šach, poučné prednášky a s tým sa spája ich spolupráca z knižnicou či osvetovým strediskom. Hovoria, že spájajú užitočné s dobrým. Najznámejšími sú podujatia pri príležitostí Dňa nevidiacich, policajné akcie cez prechod s bielou palicou a verejná zbierka Biela pastelka. ,,Chceli by sme poďakovať 8. Základnej škole, ktorá nám pri organizovaní akcie poskytuje svojich žiakov a pomáha nám pri mnohých podujatiach,“ uviedla Zlata Babuláková rehabilitačná inštruktorka. Únia slabozrakých spolupracuje s touto školou a deťom už v minulosti ukázala, ako sa žije bez zraku, ich pomôcky aj braillové knihy.

Veronika Cholewová


 



Uverejnené: 16.03.2012 09:09:28 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.