files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cieľom cesty bola Grófka

 

            Početná skupina členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) sa stretla na šiestej tohtoročnej  a zároveň na poslednej zimnej  akcii pred nezadržateľne sa blížiacou jarou.

            Túru začali pri bezoblačnej oblohe a zrána už aj pri príjemnej teplote 8 ºC v Trnave pri Laborci, čo by kameňom dohodil od okresného mesta Michalovce. Obec, ktorej prvá písomná zmienka z r. 1249 ako Turnua je známa okrem nevídanej kultúrnej pamiatky, cez potok sa klenúce štyri kamenné mostíky, aj ako rodisko Viliama Gaňu (1893-1966). Tento významný priekopník modernej špeciálnej pedagogiky, logopédie a defektológie mal donedávna pamätnú tabuľu na pôvodnej barokovo-klasicistickej kúrii Ehrenheimovcov z 18. storočia, tiež kultúrna pamiatka. V súčasnosti mu však  pribudol aj pamätník na miestach jeho rodného domu. Zhruba kilometrík za dedinou sa účastníci rozdelili na dve skupiny. Menšia sa pustila miernym stúpaním lesnou spevnenou cestou popri Trnavskom potoku pod Hrbatý laz. Druhá zdatnejšia a početnejšia partia sa vybrala strmšou neznačkovanou nespevnenou lesnou cestou smerom na hrebeň Hiriaču v Humenských vrchoch juhozápadnej časti Vihorlatských vrchov. Tesne pod jeho vrcholom došli do cieľa plánovaného podujatia v lese dobre „zašitom“, no zachovalom cintoríne pôvodných šľachtických majiteľov obce už hore spomínaných Ehrenheimovcov existujúci a stále funkčný už viac ako 150 rokov slengovo volaným „Grófka“. Po zostupe k Trnavskému potoku sa všetci stretli pri upravenom prameni, kde pookriali v lone prebúdzajúcej sa jarnej prírody. Obdivovali každoročné víťazstvo mocnejúcej zelene nad poslednými oázami zimnej beloby, zopár srniek prebehnuvších v povzdiali a či niekoľko osamelých balvanov roztrúsených po okolí. Slniečko rozohrialo vzduch až na neuveriteľných 17 ºC v tieni, čas pokročil a tak bolo načim hotovať sa k návratu. Keďže dolu kopcom sa kráča ľahúčko, rozbehnutá chasa sa zastavila až na brehoch Zemplínskej šíravy 4 km od ranného štartu, kde podujatie ukončili.

            Výlet splnil očakávania všetkých a tak hurá do plnenie podmienok 56. ročníka 100 jarných KM, ktoré ich v najbližšom čase čakajú.

 

 

                                                           Anton Hasák

                                                           predseda KST Turista Michalovce

 





Uverejnené: 22.03.2012 13:19:38 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.