files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deti strávili Noc s Andersenom v knižnici


Z piatka na sobotu strávili deti noc v Zemplínskej knižnici G.Z. v Michalovciach. Najviac sa tešili na nočný lampiónový sprievod mestom a polnočnú prehliadku múzea. Rozosmiať ich prišiel aj rozprávkový spisovateľ s deravou ponožkou.  

Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie venované detským čitateľom. Akcia je zameraná na podporu čítania a zatraktívnenie knižníc. Počas tejto noci spali deti v knižnici vo viacerých krajinách Európskej únie.

Najviac sa tešili na ponocovanie

Pred 18-tou hodinou sa knižnica naplnila deťmi. Rodičia sa ich tam nebáli nechať. Zo žartom sa s nimi lúčili, aby neponocovali. ,,Tešil sa na to celý týždeň, nech si to deti užijú,“ povedala mama 9-ročného Michaela. Deti si so sebou doniesli spacáky, karimatky, papučky a jedlo. ,,Mám so sebou môjho psíka, s ktorým doma spím,“ prezradil nám prváčik Maťko zo 6.ZŠ o svojej plyšovej hračke. Filip Sisák z 3.ZŠ sa najviac tešil na to, že nebude spať. ,,Dosť často doma ponocujem, rodičia si aspoň odomňa oddýchnu.“ Učiteľka Mária Augustínová zo 6.ZŠ povedala, že pre nich je to taktiež zážitok. ,,Deti o akcii v škole rozprávali celý týždeň,“ prezradila.  

Malí školáci sa noc veľmi tešili. Okolo 30 detí pobehovalo medzi detskými knižkami, čítali si a nedočkavo čakali na program. ,,Je to jedno z najúspešnejších podujatí,“ povedala riaditeľka ZKGZ Alena Vasiľová. Podľa nej je dôležité deti zaujať, aby sa prihlásili znovu, a aby v knižnici nerobili neplechu. ,,Ja som prišla z Budkoviec, najviac sa teším na lampiónový sprievod,“ vravela Ivanka Vareničová z 3.ZŠ.

 

Zložili sľúb spáčov

Andersenovu noc otvorila zamestnankyňa knižnice Iveta Majvitorová. Na začiatku skladali deti sľub spáčov. ,,My spáči sľubujeme, že celú knižnicu a knižky nepreštudujeme, múdrosti z nich pohlceme a Noc s Andersenom si v zdraví užijeme, tak sľubujeme,“ povedali nahlas všetky deti. Potom ozdobili strom želaní vlastnými papierovými želaniami. Na strom si vešali svoje priania. ,,Želám si, aby sme išli už do múzea,“ toto želania sa opakovalo takmer u každého dieťaťa. Všetci sa nevedeli dočkať polnočnej prehliadky v múzeu, ktorá bola pre ne obrovským lákadlom.

  

Spisovateľ s deravou ponožkou

Knižnica pre deti pripravila zážitkové čítanie so spisovateľom rozprávok Jánom Pochaničom, ktorý sa s deťmi hral, zabával ich a rozosmial až tak, že ich boleli od smiechu brušká. Vyzul si topánku a ukázal deravú ponožku, ktorá súvisela s jeho rozprávkou. ,,Som možno trošku iný spisovateľ, ale myslím si, že o knihe nestačí len sucho rozprávať, pretože deti potrebujú vedieť zážitky,“ vysvetľuje svoju zábavnú formu Pochanič. Spisovateľ pochádza z Michaloviec a v súčasností pôsobí v Prešove. Najnovšiu knižku mu ilustroval jeho malý syn, ktorý bol v knižnici s ním. Pochanič hovorí, že dôležité je, aby knihy boli naozaj pre deti. ,,Mnohé rozprávky vznikali ako rozprávky na dobrú noc pre mojich synov,“ dodal.

 

Nočná prehliadka v múzeu zaujala

Počas noci sa deťom premietali Krtkove rozprávky. Nasledovala kráľovská večera. ,,Každý rok si želajú pizzu,“ uviedla Vasiľová. Aj tento rok mali deti pizzové hody. Deťom z 3. ZŠ urobili tety kuchárky bagety. ,,Už je tu pizza,“ tešili sa deti z vysokého radu krabíc.  Knižnica sa v tento večer lúčila s výstavou Krtko a jeho priatelia, preto sa piekla neskôr aj Krtkova torta. Deti pomáhali s plnkou a napokon s jedením. Krátko pred polnocou sa vybrali s lampášikmi a lampiónmi šťastia do nočného centra mesta. Konečne dorazili na polnočnú prehliadku Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktorej sa nevedeli dočkať. Vytešené sa z múzea vrátili opäť do knižnice. Keď si trochu pospali, čakali na nich už kráľovské raňajky a spokojní rodičia.


Video zo skladania Sľubu spáčov : http://www.youtube.com/watch?v=8YJSs-CbhLA&feature=youtu.be


Veronika Cholewová

 Rodičia prišli okolo 18tej do knižnice. Odišli už bez detí. Žiadne slzy nepadali, pretože sa všetky tešili na noc.

 

Malí školáci sa začali vybaľovať a nedočkavo čakali začiatok. 

 

Na papieriky si pisali svoje želania, ktoré neskôr zavesili na strom želaní. Opakovalo sa želanie, aby išli čím skôr do múzea.

 

 Filip si dobre rozmyslel svoje želanie, kým ho napísal. Ostatní pri stoloch premýšľali tiež.

 

Sára počas večera nahliadla aj do rozprávkových knižiek. 

 

Iveta Majvitorová otvorila podujatie, po ktorom deti skladali Sľub spáčov

 

Strom želaní ozdboli deti vlastnými želaniami

 

Spisovateľ Pochanič ukázal deťom svoju knižku a deravú ponožku, ktorá súvisí s rozprávkou

 

V knižnici sa nečítalo, ale kreslilo a hralo sa

 

Čitali sa aj Krtkové rozprávky a deti sa lúčili s jeho výstavou, ktorá bola v detskom oddeleni knižnice

 

Deti sa už nevedeli dočkať pizze. Poriadne vyhladli.

 

 Malý školáčik rátal pizze. Z ich počtu boli deti ohromené. Všetky kričali a pobehovali dokola.

 

 Na chvíľku si oddychli od zábavy. Okrem pizze mali deti aj bagety, ktoré si doniesli so sebou.

 

Začali sa pizzové hody. Dve deti na jednu veľku pizzu.

 

V múzeu im spravili polnočnú prehliadku, na ktorú sa deti najviac tešili.

 

Z múzea vyšli deti šťastné. Splnilo sa im želanie, ktoré vešali na Strom želaní v knižnici. Boli v múzeu.



Uverejnené: 02.04.2012 08:43:57 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.