files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Predveľkonočné podujatia v múzeu

Zemplínske múzeum v Michalovciach v predveľkonočnom čase pripravilo pre svojich návštevníkov a milovníkov výtvarného umenia dve zaujímavé výstavy – výstavu súčasného výtvarného umenia Zakarpatských umelcov QARTETO a výstavu poetického sveta insitného umenia Anny Kotvašovej z Padiny  Vybájené sedliacke dvory.

 

Výstava ART ETO predstavuje tvorbu štyroch výnimočných ukrajinských výtvarníkov. Každý z nich pristupuje k tvorbe iným spôsobom, takže  všetci návštevníci si snáď nájdu to „svoje“.  Prostredníctvom svojich diel  sa predstavujú Vasiľ SOČKA, Bogdan KORŽ, Ľudmila RAĎKO-KORŽ a Ferenc ERFÁN .

 

FERENC ERFAN

Narodil sa 28.1.2012 v Užhorode.

Študoval na Kyjevskej umeleckej škole a štúdium ukončil na Vysokej škole výtvarných umení v Ľvove. Tvorí a pracuje ako maliar a výtvarný umelecký remeselník. Zhotovuje vitráže, pracuje na kompozíciách a konštrukciách na verejných priestranstvách, maľuje portréty a krajinu. Od roku 2009 je riaditeľom  Užhorodského Zakarpatského  krajského múzea výtvarných umení J.Bokšaja v Užhorode.

 

VASIĽ SOČKA

Narodil sa 19.1.1951 v Užhorode.

Je členom Národného spolku umelcov Ukrajiny, Spolku maďarských umelcov Zakarpatska. Tvorí v žánroch malej plastiky. Základom jeho diel sú morívy sakrálneho umenia.

Pracuje najmä s drevom, sadrou a akrylom. Žije a tvorí v Užhorode.

 

ĽUDMILA RAĎKO - KORŽ

Narodila sa 11.5.1956 v Pečenge.

Študovala na Republikovej umeleckej škole T. Ševčenka v Kyjeve a na Ľvovskej štátnej univezite úžitkového a dekoratívneho umenia.

Je členkou spolku J.Bokšaja a A. Erdeliho. V jej tvorbe sú zastúpené viaceré žánre : monumentálne umenie, krajinárstvo a knižná grafika. Vyučuje na Zakarpatskej umeleckej univerzite v Užhorode.

 

BOGDAN KORŽ

Narodil sa 28.11.1952 v Jablonci n. Nisou. Vyštudoval Ľvovskú štátnu univerzitu úžitkového a dekoratívneho umenia. Tvorí v žánroch sochárskeho portrétu, medailérstve, sochárstve malých foriem, parkového monumentálneho sochárstva. Je členom Národného spolku Ukrajiny.


 

Anna Kotvášová  - Vybájené sedliacke dvory

 Anna Kotvášová sa narodila v srbskej Padine. Spomienky na rodisko sú jedným z hlavných prameňov jej inšpirácie. Vidiecka tematika a spomienky na rodisko ju zaraďujú medzi maliarov kovačicko – padinske insitnej tvorby.    Maľovať  začala pomerne neskoro, ale úrovňou  svojej tvorby sa rýchlo za začlenila k súčasnej insitnej tvorbe. Anna Kotvášová na dvojrozmernom priestore obrazu úprimne a spontánne tvorí veselé a pokojné krajinomaľby, do ktorých umiestňuje žánrové scény. Každodenný život podaný na okraji dediny, na samote alebo na dedinskom dvore vanie optimizmom a dobrou náladou, predovšetkým vďaka použitiu pestrých a hýrivých farieb. Jej tvorbu obdivovali nielen v rodisku, kde sa prvýkrát predstavila. Samostatné výstavy mala v Belehrade, Novom Sade, Báčskom Petrovci, Pančeve, ale aj v Bratislave, Považskej Bystrici, Piešťanoch, Zvolene, Banskej Bystrici, Dudinciach, Detve, Skopji (Macedónsko), Budve a Canji (Čierna Hora).

Od roku 1999 je členkou Múzea insitného umenia v Jagodine. Taktiež  je členkou DUK umeleckej „kolonie“. Pravidelne sa zúčatňuje aj na výtvarných „koloniach“ v Arandelovci, Budve, Zablji, Novom Sade, tiež aj na Slovensku vo Vysokých Tatrách, v Podjavorníku, vo Vyhniach, v Bielych Vodách, Lome nad Rimavicou, Brunovciach a inde. Ocenená  bola viacerými uznaniami a diplomami. V roku 2002 bola ocenená  v Belehrade za najkrajšiu miniatúru, 3.miesto získala na 9. bienále v Bukurešti, 1. miesto získala za najkrajší obraz na krajskom kole výstavy Výtvarné spektrum 2011 v Bratislave. Získala tiež čestné uznanie za obraz Narodenie Ježiša, ktorý bol vybraný na celoštátne kolo v Trenčíne.


 



Uverejnené: 03.04.2012 23:46:04 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.