files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sociálny zákon už postihol aj našich dôchodcov

 

 

Na včerajšom mestskom zastupiteľstve poslanci prijali všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého sa prijímatelia sociálnej starostlivosti budú musieť na financovaní podieľať minimálne 50%. Paradoxne to Michalovčanov postihne najviac, nakoľko doteraz boli poplatky v našom meste v porovnaní s ostatnými mestami nášho regiónu najnižšie.

 

Nemali inú možnosť

Podľa novely zákona o sociálnych službách, ktorý prijala ešte predchádzajúca vláda začiatkom roka 2012, je aj mestské zastupiteľstvo Michalovciach povinné prijať všeobecné záväzné nariadenie (VZN), podľa ktorého sa upravili príspevky prijímateľov sociálnej starostlivosti. Podľa novely sa prijímateľ sociálnej starostlivosti musí podieľať na krytí oprávnení ekonomických nákladov minimálne 50%.

Ako sa vyjadril primátor mesta Viliam Záhorčák: „Neradi predkladáme tento návrh, ale v súlade so zákonom to musíme urobiť. Tento náš návrh ale hovorí o tom, aby klienti, prijímatelia sociálnych služieb, či už ide o zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej služby alebo prijímatelia domácej opatrovateľskej služby, sa podieľali na fonančnom krytí iba minimálne, tých 50%. Je potrebné povedať, že je možné požadovať aj viac, ale my požadujeme, aby to bolo na minimálnej hranici." Ako sa vyjadrili všetci poslanci, nie je to pre nich ľahké predkladať takúto zmenu VZN, ale bohužiaľ nemajú inú možnosť.



Michalovčanov to postihne najviac

Paradoxom je, že práve Michalovčanom táto novela zákona zasiahne najviac, nakoľko doteraz boli tieto poplatky oproti ostatným mestám v regióne najnižšie. Aj preto poslanci navrhli odložiť výkon tejto účinnosti opatrovateľskej služby až na 1. septembra 2012. Obyvatelia, ktorí si tak nebudú môcť dovoliť platiť túto službu, budú mať šancu nájsť si iné riešenie.

 

Obavy a komplikácie

Mnohí poslanci sa vyjadrili v tom zmysle, že majú obavy z toho, že sa tak vytvorí väčší tlak na nemocnice a iné sociálne zariadenia. Poukazali ale aj na tzv. vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom. V prípade, že si deti nebudú môcť finančne dovoliť sociálne služby, spôsobí to v rodinách nemalé komplikácie. Mnohí budú stáť pred dilemou, či opustiť zamestnanie, ktoré je zdrojom financií, alebo sa doma postarať o svojich rodičov.


 

Iskrička nádeje

Nádejou pre obyvateľov, ktorých sa táto novela dotýka je nová vláda, ktorá sa prisľúbila týmto zákonom zaoberať. „Nová vláda naznačovala, že touto novelou zákona sa chce zaoberať, takže môžem potvrdiť, že pokiaľ by došlo k zmenám, tak naše zastupiteľstvo na to bude reagovať,“ vyjadril sa primátor.

VK



Uverejnené: 24.04.2012 22:46:01 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.