files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Národná kultúrna pamiatka v Strážskom

Chrám Nanebovstúpenia Pána v Strážskom patrí svojou monumentálnosťou a bohatou históriou medzi najvzácnejšie na Zemplíne. Základy kostola boli položené pred viac než dvoma storočiami. V roku 2006 ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

  

V klasicistickom slohu

K historickému chrámu patrí aj farská budova a nadzemná krypta, v ktorej sú pochovaní členovia šľachtickej rodiny Széchenyovcov. Cez terajšiu Mierovú ulicu tiekol kedysi potok. Strážske sa ako farnosť spomína už v roku 1437, vtedajší kostol však ešte nebol na svete. Stavať ho začali na začiatku osemnásteho storočia v klasicistickom slohu. Keďže pôvodný chrám prevzali evanjelici, značne ho poškodilo zemetrasenie a napokon ani kapacitne nestačil, nechali ho zbúrať. Pri vstupe do areálu základnej školy sú aj dnes videné masívne kamene vytŕčajúce zo zeme.

Terajší kostol Nanebovstúpenia Pána mal pred sebou zložitú cestu. Dokončený bol až po tridsiatich dvoch rokoch od začatia výstavby. Strechu veže neskôr poškodila víchrica. Tesne pred začiatkom 20. storočia vyhorel. Veriaci ho vtedy opravili, aby sa v ňom opäť mohli slúžiť sväté omše.

„Pôvodná veľkoformátová podlaha chrámu bola vymenená za novú keramickú,“ hovorí riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Košice – Ing. Kristína Markušová. „Kostol je poškodený zo západnej strany dvoma zvislými trhlinami. Predpokladáme, že to spôsobila veľmi rušná premávka v tesnom susedstve. Objekt je v relatívne dobrom stavebno-technickom stave.“

 

Pohľad do presbytéria, ktorému dominuje nástropná maľba od Františka Klimkoviča (1826 – 1890).


Strážania sú na kostol hrdí

Chrám prešiel v priebehu storočí niekoľkými prestavbami. Naposledy si musel správca farnosti Jozef Hermanovský poradiť s postupne hnijúcim orgánom, vymenila sa aj pôvodná strecha kostola a farskej budovy – na jej obnovu sa robila zbierka a prispeli všetci veriaci zo Strážskeho a okolitých obcí. S financiami pomohlo i Ministerstvo kultúry SR a KSK.

 

Dnes si chrám prídu pozrieť aj turisti, oveľa častejšie však slúži svojmu pôvodnému účelu, čo teší všetkých miestnych kresťanov. Na kostol Nanebovstúpenia Pána sú právom hrdí. V jeho zveľaďovaní pokračujú tak, ako kedysi ich predkovia.

 

Veriaci

Uvedomujete si, že kostol, ktorý navštevujete, je národnou kultúrnou pamiatkou? Ako sa v ňom cítite?

RNDr. Martin Šuľák: „Určite si uvedomujem, že náš kostol je kultúrnou pamiatkou, priam monumentom. Vnímam históriu a historickú dôležitosť, s akou bol v čase jeho vzniku postavený. Tento status si udržal dodnes. Je to jeden z najväčších chrámov na Zemplíne. Dokonalé miesto, na ktorom je postavený – z troch prístupových ciest je hneď z diaľky kostol dominantou.

 

Vo vnútri chrámu nachádzam, ako veriaci človek, pokoj a duchovno. Pozitívne na mňa pôsobia aj jednoduché prvky kostola. Snažím sa ho navštevovať vždy, keď som doma. Vyrastal som tu a podieľal sa na jeho obnove.“

 

Mgr. Ľuboš Marek: „Ovládam celú históriu nášho kostola. Cítim sa v ňom veľmi dobre. Z jeho múrov dýcha veľkolepá energia. Keď sa spojí so svätou liturgiou, je úžasná a vtedy si v mysli poviem: ‚Som rád, že som veriaci a že svoju vieru môžem prezentovať aj tu v Strážskom, v našom kostole.‘

Chrám sa snažím navštevovať často. V nedele a prikázané sviatky. Nevynechám ani detské omše. Prichádzam si doň oddýchnuť od vonkajšieho sveta.“

 

Lukáš Mano

 

 

Chrám Nanebovstúpenia Pána – Národná kultúrna pamiatka.

 

Farská budova pri oprave strechy.

 

Pohľad do interiéru farského kostola v Strážskom.

 

 

 



Uverejnené: 03.05.2012 08:06:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.