files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sezóna ľadových jaskýň sa blíži

 

Sú tajuplné, jedinečné a majú špecifickú atmosféru. V horúčavách dokážu schladiť a počas búrky skryť pred dažďom. Reč je o jaskyniach. Na Slovensku je z 12. sprístupnených jaskýň otvorených deväť. Už čoskoro bude však možné obdivovať podzemnú krásu aj zvyšných troch sprístupnených jaskýň - Demänovskej ľadovej jaskyne, Dobšinskej ľadovej jaskyne a Harmaneckej jaskyne. Rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Štátna ochrana prírody – Správa slovenských jaskýň (SSJ) ich pre verejnosť otvorí v utorok, 15. mája. Novinkou Harmaneckej jaskyne je vynovená prehliadková trasa s úplne novými bezpečnostnými prvkami a ekologickým osvetlením.

Rekonštrukčné práce v Harmaneckej jaskyni dokončili jaskyniari zo SSJ len prednedávnom. Jaskyňa dostala ako predčasný narodeninový dar, k 80. výročiu od objavenia, nové špeciálne zábradlie z ušľachtilého materiálu, upravený betónový chodník a ekologické LED osvetlenie. Podobne ako Harmanecká jaskyňa sa z noviniek bude tešiť už čoskoro aj Demänovská ľadová jaskyňa. Tam budú s prácami finišovať po ukončení turistickej sezóny koncom tohto roka.

 

Už 130. výročie od prvého sprístupnenia verejnosti čoskoro oslávi Belianska jaskyňa vo východnej časti Belianskych Tatier. Jaskyňa turistov zaujme sintrovými vodopádmi, pagodovitými stalagmitmi a ďalšími prírodnými krásami. Na juhozápadnom okraji Silickej planiny sa nachádza jaskyňa Domica. Tá je zaujímavá kaskádovými jazierkami, cibuľovitými stalaktitmi a pagodovitými stalagmitmi. Je zároveň najvýznamnejším archeologickým náleziskom bukovohorskej kultúry na Slovensku. Ochtinská aragonitová jaskyňa v Revúckej vrchovine je unikátnym prírodným javom, ktorý upúta pozornosť bohatou a rôznorodou aragonitovou výplňou. Aragonitová výplň jaskyne vznikla za špecifických hydrochemických a klimatických pomerov v uzavretých podzemných dutinách. Demänovská ľadová jaskyňa v Národnej prírodnej rezervácii Demänovská dolina návštevníkov uchváti ľadovými stĺpmi, podlahovým ľadom, stalaktitmi a stalagmitmi. V jaskyni vedci objavili aj kosti jaskynného medveďa. Celosvetovo známa Dobšinská ľadová jaskyňa v Spišsko-gemerskom krase patrí svojím charakterom zaľadnenia medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Ukrýva množstvo ľadových stalagmitov, stĺpov a ľadopádov. Objem ľadu jaskyne je viac ako 110-tisíc metrov kubických. 

Každá zo sprístupnených jaskýň je nevšedným prírodným fenoménom. Jednotlivé jaskyne majú svoje unikátne črty, buď z pohľadu druhu, bohatosti výzdoby, geologických javov alebo archeologických nálezov. Charakteristiku jednotlivých jaskýň, ako aj informácie o dobe otvorenia, pravidelných vstupoch a cenách uvádza Správa slovenských jaskýň na svojej internetovej stránke.

 

Záujemcom o návštevu sprístupnených jaskýň dávame do pozornosti, že pondelky sú z prevádzkových dôvodov zatvorené.

Sprístupnené jaskyne sú súčasťou najvýznamnejšieho prírodného dedičstva Slovenska. Všetkých dvanásť jaskýň - Belianska jaskyňa, Bystrianska jaskyňa, Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Driny, Harmanecká jaskyňa, Važecká jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa, Domica, Gombasecká jaskyňa, Jasovská jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa je vyhlásených za národné prírodné pamiatky. Posledných päť bolo dokonca vyhlásených aj za svetové prírodné dedičstvo. Ochranu všetkých jaskýň na Slovensku a ich bezpečné trvalo udržateľné využívanie zabezpečuje Štátna ochrana prírody SR, Správa slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši ako odborná organizácia Ministerstva životného prostredia SR. Na území Slovenska sa nachádza viac ako 6000 známych jaskýň, z nich 44 je vyhlásených za národné prírodné pamiatky.

 



Uverejnené: 20.05.2012 21:36:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.