files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vladimír Bálint lieči slovami

 

Som presvedčený, že v súčasnosti prežívame obdobie, kedy omnoho viac ako inokedy, pociťujeme potrebu pomáhať druhým.“

 

Vladimír Bálint je autorom dvoch knižných titulov. Vyštudoval kulturológiu na UPJŠ a momentálne sa venuje alternatívnej medicíne. Obracajú sa naňho ľudia, ktorí vyskúšali všetky možné liečebné metódy, ale svojich problémov sa aj napriek tomu nedokázali zbaviť.

 

Pri písaní nepodlieha citom

Pán Bálint sa narodil v Michalovciach. Detstvo preňho bolo vynikajúcou príležitosťou, aby sa naučil všetko, čo potreboval. Na detské časy spomína rád. Odmalička chcel študovať kulturológiu, čo sa mu aj splnilo.

Pri písaní čerpá inšpiráciu predovšetkým zo svojich pocitov. Pokiaľ má byť literatúra tým, čo ľudí obohacuje, práve pocity, ako odraz ľudskej jedinečnosti, musia byť autentické. Inšpirácia u neho nevychádza zo spomienok, ale z okamžitého stavu, ktorý prežíva. Vo svojej tvorbe nepodlieha citom.

„Písanie je len mechanický proces,“ hovorí Vladimír Bálint. „To znamená, že celú poviedku mám v hlave. Keď je hotová, jednoducho ju nadiktujem mojej drahej manželke. Tvorivý proces je nepretržitý. Skrýva sa v životnom pocite, ktorý mám. To znamená - tvorbe nevenujem vlastne nijaký čas. Tvorba je požehnanie a nikto jej nemôže vymedzovať hranice, tobôž nie časové.“

Slovenskú prózu vníma ako odraz poznania spisovateľov.

„Žiaľ, v mnohých prípadoch je toto poznanie neširoké, nehlboké. Plytkosť v podobe vulgárností a zjednodušovania má často ligotavý šat umeleckosti. Čas určite preverí hodnoty všetkých. Ale som presvedčený, že na Slovensku je veľa schopných a čistých autorov. Žiaľ, súkolesia biznisu ich nútia písať do zásuvky. Verím, že ich čas príde,“ dodáva Vladimír.

 

Dobrý pocit a silu si nekúpite

Okrem toho, že píše a má vlastné vydavateľstvo, sa venuje alternatívnej medicíne, ktorá prispieva k zlepšovaniu života a zdravia. Analyzuje, ako k chorobe došlo. Vlastnými metódami určuje príčinu osobného konfliktu, sociálnych nezhôd a zhoršenia telesnej kondície, často sa prejavujúcej rôznymi neduhmi. Ak ľudia pochopia hlbokú a neodlúčiteľnú spätosť svojej mysle s vlastným telom, vždy existuje riešenie, ktoré človeku dokáže pomôcť. Súčasťou jeho analýzy je aj rad odporúčaní, ktoré chápavým dokážu doslova zmeniť nielen ich zdravotný stav, ale aj celý ich život.

„Nemám zákazníkov,“ priznáva pán Bálint. „Nie som predavač tovaru ani zázračných bielych piluliek. Obracajú sa na mňa ľudia, ktorí vyskúšali všetky metódy a žiaľ, bez výsledku. Moju pomoc vyhľadávajú ľudia rôznych vekových kategórií či spoločenských vrstiev. Našťastie väčšina z nich už predtým pochopila, že tajomstvo ich zdravého a spokojného života sa skrýva v nich. V ich postojoch, odvahe, vo vzoprení sa strachu. Títo ľudia tušia, že sa potrebujú oslobodiť a vyjsť z bludného kruhu predsudkov, dogiem a nezmyslov, ktoré vypĺňajú náš život. A tí, čo sa bránia svojim vlastným tušeniam a intuícii, sa jedného dňa musia vrátiť a začať odznova. Bez pocitov viny a sebatrýznenia.“

Dobrý pocit a životnú silu si nikde nekúpite. Ľudí, ktorí sa naňho obrátia, nepovažuje za zákazníkov. Nie je totiž predajcom.

 

Keď s vami rozprávam, viem, kto ste

Na svete je mnoho ľudí, ktorí sa, podobne ako Vladimír, jedného rána zobudili a zistili, že je na čase, aby vo svojom živote niečo zmenili.

„Som presvedčený, že v súčasnosti prežívame obdobie, kedy omnoho viac ako inokedy, pociťujeme potrebu pomáhať tým druhým,“ myslí si liečiteľ a spisovateľ Bálint. „Prišiel čas dávať to najlepšie, čo v nás je. Ak si uvedomíte, že prelud v podobe vecí a lacného televízneho šťastia je len oparom nad naším skutočným preciťovaním vlastných životov, už nikdy nebudete strácať chvíle a poviete si, že je načase byť tým, čím v skutočnosti ste. Budete hovoriť to, čo si naozaj myslíte. Pochopíte, že sa vám v tomto živote nič zlé nemôže stať. Preto robím pre ľudí to najlepšie, čo viem. Ukážem im, že majú vlastnú cenu a že všetko, čo ich v živote postretlo, je len dôsledok ich vlastných rozhodnutí.“

Vnikanie do žalúdka znamená, že pri rozhovore vás Vladimír pozná a vidí do vás. Vie, čoho všetkého ste schopný. Ľudské myšlienky okolo vás šíria prenikavý obraz ako vôňa kvetu uprostred lúky.

Od svojich fanúšikov a čitateľov má veľmi dobré ohlasy. V jednej zo svojich poviedok opisoval klinickú smrť, kedy ľudská duša opustila telo človeka, a potom sa doň opäť vrátila. Keďže bol príbeh spracovaný majstrovsky, opýtali sme sa Vladimíra Bálinta, či klinickú smrť zažil.

„Sú veci, o ktorých sa nehovorí. A práve o tomto rozprávať nechcem,“ povedal nám na záver.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 24.05.2012 15:16:32 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.