files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Eifelovku "uchmatli" bratislavčania

 

 

Zrána ešte síce nie veľmi horúco ale už ani nie chladno (14 ºC),no na oblohe ani mráčka, keď sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk pustili do takzvanej kultúrno-poznávacej činnosti (KPČ) v susednom trebišovskom okrese.


 

Navštívili Sochu Slobody

KPČ začali v obci spomínanej už v názve písomne známej cirka od r. 1220 ako Vruzca, pozretím sa na gréckokatolícky kostol, ktorý je svojou západnou orientáciou európskou raritou. Poslúžil aj ako vzor na výstavbu rovnakého chrámu v Toronte. Ďalšou zaujímavosťou obce sú kovové skulptúry od umeleckého kováča V. Eperješiho v podobe zmenšenín známych svetových stavieb – Sochy Slobody, Šikmej veže v Pise, Londýnskeho Big-Benu, či holandského mlyna. Eifelovú vežu sa im už nepodarilo vidieť, lebo podľa domácich ju „uchmatli“ bratislavčania, čo vraj čaká aj ostatné umelecké diela.


Slniečko pražilo čoraz viac ( index UV žiarenia okolo 9.00 hod bol už 7,8 ) a tak dobre padlo osvieženie pri vodnej nádrži Malý Ruskov. Pomalý „šľapcug“ a čochvíľka sú v okresnom meste Trebišov ( prvý záznam z r. 1254 ), cez ktorého „hlavnú triedu“ sa dostali do rozsiahleho viac ako 60 ha anglického parku s výrazným porastom divého cesnaku, ktorý bolo aj prenikavo cítiť. Nachádza sa tu od r. 1686 už len ruina vodného hradu Parič ešte stále však obklopená vodnými priekopami, no sú tu aj zdevastované novodobé stavby. Neďaleko hradu je pomerne dobré zachovalé novogotické mauzóleum rodiny J. Andrássyho z r. 1895 umiestnené uprostred malého jazierka. Tak isto v dobrom stave je i barokovo-klasistický kaštiel z r. 1786 a za ním francúzska záhrada, v ktorom je umiestnené Vlastivedné múzeum, v sobotu paradoxne zatvorené (na návštevu si asi treba vybrať dovolenku), no treba ale podotknúť, že za niečo viac ako 30 € pre 7 ľudí by ho otvorili aj vo voľný deň. V závere podujatia už pri teplote 24 ºC, no príjemnom ochladzujúcom vánku sa ešte s účastníkmi rozlúčil zdatný potkan pobehujúci po trebišovskom peróne.


Vcelku hodnotný poznávací zážitok však okrem neotvoreného múzea skalila aj nie veľmi príjemná záležitosť a to strata dokladov jedného z členov NM KST T.

 

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce



Uverejnené: 29.05.2012 08:22:17 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.