files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovčania vyhľadávajú Bulharsko a Turecko

 

Dovolenková sezóna na Slovensku sa začne prvého júla. V zahraničných destináciách blízko mora je však už v plnom prúde. Michalovčania zatiaľ nejavia veľký záujem o cudzokrajné oblasti. Všetko by sa malo zmeniť v najbližších dňoch. 

 

Na gréckych ostrovoch nie sú problémy

V porovnaní s uplynulými rokmi sa pozornosť ľudí o zahraničné dovolenky znížila. So zháňaním najlepších zájazdov začali Michalovčania už v januári. Cestovné kancelárie očakávajú príval záujemcov o dovolenky počas júna a júla, kedy sa letné prázdniny a obdobie voľna rozbehne naplno.

„Za tým, že ľudia už nejavia taký veľký záujem odísť do Grécka alebo do Egypta, vidím jednoznačne médiá,“ myslí si Martin Doliňák z cestovnej kancelárie Zemplintour. „Ľudia sa začínajú báť o vlastnú bezpečnosť. Na gréckych ostrovoch sa nič nedeje, ale v televízii sú ekonomické a politické problémy podané tak, aby vyvolali pocit strachu na celom území. Mediálnemu nátlaku podľahne väčšina dovolenkárov. Cestovým agentúram to potom strpčuje život.“     

Na odbyt idú prímorské oblasti v Bulharsku a Turecku. Stálicou naďalej ostáva Chorvátsko, kde sa aj tohto roku vyberú tisícky Slovákov a Čechov. Prestávajú však využívať autobusovú dopravu. Radšej sa k moru vyberú autom po diaľnici. V krajine polmesiaca sú dovolenky veľmi drahé. Najlacnejšie zájazdy do Turecka sa spolu s ubytovaním a cestou pohybujú okolo 600 eur pre jednu osobu. Cestovné kancelárie zaznamenali nárast dovolenkárov, ktorí sa počas leta chystajú do Bulharska letecky. Najvyhľadávanejšími bulharskými oblasťami sú Primorsko, Slnečné pobrežie či Kranevo. Alanya príjme každoročne najviac slovenských turistov v Turecku.    

 

Bulharsko kraľuje

Výlet do Bulharska získate už za dvesto eur s kompletným ubytovaním a dopravou. Rodiny s deťmi sa doň vyberajú aj preto, že je v ňom lacnejšie. Úzke a kamenisté pláže, s ktorými sa turisti stretávajú v Chorvátsku, už nie sú takým lákadlom, ako piesčitá bulharská pláž. Jadranské more je však kvôli kameňom čistejšie. Vlny, ktoré zvíria piesok Čierneho mora, ho veľakrát znečistia, čo môže dovolenkárov odradiť. V Bulharsku je však more takisto priezračné.

Poznávacie zájazdy si obľubujú čoraz širšie masy ľudí. Láka ich najmä Paríž a Rím. Veriaci nepohrdnú pútnickým miestom v Medjugorji. Odvážia sa tiež do Jeruzalema.  

 

Čo na to Michalovčania

Michalovčanov láka takisto návšteva slovenských turistických miest. Vysokoškolák Michal Makara sa počas leta chystá navštíviť Červený kláštor a Bešeňovú.

„Aspoň raz v živote by som chcel ísť na dovolenku na Kubu,“ hovorí Michal. „Páči sa mi táto destinácia a aj život Kubáncov. Zatiaľ som navštívil Taliansko a Chorvátsko. Sú to veľmi krásne miesta a chcel by som do nich zavítať ešte raz. Viac sa mi však páčilo v Taliansku v oblasti Bibione.“

„Nie som extra dovolenkový typ, ale určite by som chcela navštíviť historické pamiatky na Slovensku,“ priznáva Lenka Ochotnická. „Rada by som taktiež videla Paríž. Dosiaľ som bola v Chorvátsku a v Nemecku.“

 

 

Pláže v Chorvátsku pojmú každoročne tisícky Slovákov a Čechov.

 

Počas dovolenky môžu záujemcovia navštíviť aj historické pamiatky. K najvyhľadávanejším patrí stredoveké mesto Dubrovník.

 

Lukáš Mano

 


 



Uverejnené: 30.05.2012 08:00:17 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.