files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V zberniach surovín nájdete aj Gottwalda

 

Do zberní surovín prinášajú ľudia čokoľvek. Od starých práčok a piecok až po podobizne dôležitých sovietskych politikov či železné kadidlá z kostolov. Ceny medi a železa klesajú z dňa na deň. Pracovníci musia veľmi často spolupracovať s políciou.     

 

Podozrivé kusy neberú

Ľudia navštevujú zberne takmer každý deň. Niekedy je na pracovisku toľko roboty, že sa zamestnanci nestíhajú naobedovať, inokedy je zákazníkov pomenej. Na kope odpadov môžete vedľa seba nájsť plechy zo striech, radiátory, ploty a pluhy. V priebehu 16 rokov vznikla v zberniach v Strážskom úctyhodná kopa železa určená na zošrotovanie.    

„Ak mi do zberní niekto prinesie podozrivé kusy železa, vždycky ho spovedám, ako sa k tomu dostal,“ hovorí Tatiana Bindzárová zo Strážskeho. „Jeden pán nám sem dotiahol kadidlá a svietniky z kostola. Musela som vtedy obvolať kňazov z okolia, či im náhodou nepatria. Zákazníci občas nadávajú, keď odmietame brať podozrivé kusy. Poklopy z kanálov by sme nevzali nikdy. Párkrát sa nám stalo, že ich priniesli, ale poslali sme ich preč a zavolali sme políciu.“

Za jeden kilogram medi získajú zákazníci 4,50 eur. Cena klesla v krátkom čase už o pol eura. Začiatkom júna stál kilogram plechu 17 centov, v polovici mesiaca je to o jeden cent menej.

„Najhoršie je na tom, že máme nakúpený materiál, ale sme závislí na dopyte,“ dodáva pani Bindzárová. 

 

Pod medeným obalom mal kameň

Prefíkanci a podvodníci sa v zberniach surovín snažia vynájsť najlepšie, ako sa dá. Naposledy sa zákazník dostavil na pracovisko s veľkým kusom medi. Pri jeho vážení si však vedúca zberní všimla, že drahý materiál je iba na povrchu. Pod medeným obalom bol schovaný ťažký kameň.       

Pri viacerých návštevníkoch a zhone sa prefíkanci nestrachujú odvážiť prinesené suroviny dvakrát. Pracovníci musia byť veľmi opatrní. Našťastie sa im podvody darí odhaľovať.

„Niektorí sa neostýchajú doniesť sem celé pásy koľajníc,“ priznáva Tatiana Bindzárová. „Samozrejme, že niečo také nemôžeme vziať. Väčšinou ma v takýchto prípadoch presviedčajú o tom, že to, čo majú na fúrikoch, nie sú koľajnice. Podľa zákona musíme každý vykúpený kus odfotiť. Chodia sem kontroly zo železničnej polície a životného prostredia a vždy si pýtajú evidenciu. Zákazníci však často odmietajú nadiktovať mi svoje rodné čísla. Neberú ohľad na to, že mi to nariaďuje zákon.“

Stará piecka sovietskej výroby z roku 1964.

 


Výstavný kus zberných surovín v Strážskom.

 


V kope šrotu nájdete čokoľvek.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 08.06.2012 08:40:16 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.