files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rodák z Hlivíšť upravoval mníšske pravidlá

 

Obec Hlivištia a Gréckokatolícka cirkev – farnosť sv. Juraja Hlivištia v spolupráci so Zemplínskym osvetovým strediskom Michalovce – kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja zorganizovali 23. júna 2012 v Hlivištiach Pamätný deň Juraja Joannikija Baziloviča pri príležitosti 270. výročia jeho narodenia. Prvý významnejší historik gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, bazilián, spisovateľ, liturgista a pedagóg, ktorý sa zaslúžil o rozvoj i opis liturgického života, sa narodil 6. júna 1742 v roľníckej rodine v podhorskej obci ležiacej v severovýchodnej časti Východoslovenskej nížiny, kde náboženstvo zohrávalo významnú úlohu v živote obyvateľov.


Cieľom podujatia bolo ucelenejšie prezentovať a záujemcov oboznámiť so zaujímavosťami zo života a predstaviť diela najslávnejšieho rodáka z Hlivíšť. Otec zakarpatskej historiografie bol literárne veľmi činný, hoci mnohé jeho diela ostali iba v rukopisnej podobe. Jeho tvorbu možno rozdeliť na asketické, historiografické a liturgicko-dogmatické spisy. Diela obsahujú mnoho historických dokumentov, ktoré pravdepodobne už neexistujú. „Súčasná generácia si svojho rodáka nielen váži, ale aj aktívne pripomína“ hovorí starostka obce Jarmila Olexová a dôkazom toho je i pamätná tabuľa symbolicky umiestnená od roku 2001 na múroch gréckokatolíckeho chrámu.


Pamätný deň začal archijerejskou svätou liturgiou, ktorú celebroval vladyka Milan Chautur, košický eparcha. Program pokračoval seminárom na tému Život a diela J. J. Baziloviča, v ktorom vystúpil riaditeľ Slavistického ústavu Jána Stanislava SAV v Bratislave Peter Žeňuch s príspevkom Byzantská tradícia na Slovensku z pohľadu Cyrilometodskej tradície. Historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach Martin Molnár hovoril na tému Náboženské pomery v Užskej župe a stolici. Prodekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity pre zahraničné vzťahy a rozvoj o. Milan Lach predniesol príspevok Mníšske pravidlá Joannikija Baziloviča a dielu J. J. Baziloviča TOLKOVÁNIJE Svjaščénnyja liturhíji nóvaho zákona ístinnyja bezkróvnnyja žértvy sa venoval predseda Spolku sv. Cyrila a Metoda a tlačový hovorca Košickej eparchie o. Michal Hospodár.


Úvod kultúrneho programu patril inštrumentálnym skladbám žiakov Základnej umeleckej školy v Sobranciach. Piesne s náboženskou tematikou zazneli v podaní Máriiných dietok z Lekároviec. Vystúpením detí z Hlivíšť sa kultúrny program preniesol do druhej časti, v ktorej na ľudovú nôtu pokračoval Mikuláš Petrašovský s dcérou Natáliou a Máriu Mačoškovú sprevádzal na akordeóne Jozef Piroh. Program ukončilo vystúpenie Detského folklórneho súboru Sobrančanik.


Obec Hlivištia je rodiskom historika, ktorého zámerom bolo zrejme zostaviť modernú liturgickú príručku v cirkevnoslovanskom jazyku pre potreby gréckokatolíckej cirkvi mukačevského biskupstva. Študoval v Užhorode, Košiciach a Krásnom Brode. V roku 1761 vstúpil do baziliánskeho rádu a prijal mníšske meno Joannikij. Pôsobil ako učiteľ filozofie a teológie v Máriapóči. V roku 1789 bol zvolený za protoigumena (predstaveného) podkarpatských baziliánov. Zomrel 18. októbra 1821 v kláštore na Černečej hore v Mukačeve.

V rámci podujatia mali možnosť návštevníci podujatia zážitkovou formou aktívne poznávať kultúrne a historické špecifiká regiónu. Zlepšením informovanosti návštevníkov o turistických atrakciách, sa očakáva prehlbovanie vzťahu obyvateľov k regiónu a zvýšenie počtu turistov.

Podujatie bolo zrealizované s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja.

Buďte hrdí na svoju históriu, na svojich rodákov, buďte hrdí na to, že ste gréckokatolíci!“ - tak znie odkaz z podujatia venovaného J. J. Bazilovičovi.

 

 

Mgr. Erika Demčáková

ZOS Michalovce

DP Sobrance



Uverejnené: 28.06.2012 00:08:54 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.