files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

História výškovej budovy

Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach oganizuje aj cez tohtoročné leto Špacirky po varošu. Historici sa venujú budovám v pešej zóne. Neobišli ani výškovú budovu na Námestí slobody.

Objekt má výšku asi tak na úrovni dvanásťposchodového činžiaka. Niekdajšie michalovské Pozemné stavby realizovali jeho výstavbu až štyri roky. Prebiehala v období rokov 1976 až 1979. Za socializmu sa totiž stavalo zvláštne. Bytovky a školy boli postavené raketovou rýchlosťou. Pri ďalších objektoch to už bolo oveľa zložitejšie. Napríklad výstavba Hotela Družba trvala zhruba až desať rokov. Psychiatrická nemocnica sa budovala dvanásť rokov! Na vysvetlenie: finančné zdroje boli prioritne vyčleňované na bytovú a školskú výstavbu. Na ostatné zložky už zdroje jednoducho neostávali. Ak, tak len v malom objeme. Preto sa to všetko tak naťahovalo.


No a prečo vlastne bola výšková budova postavená? S rozvojom priemyselnej a poľnohospodárskej výroby pribúdalo podnikov a firiem. Chýbali im však vhodné priestory na administratívnu činnosť. Výšková budova tento problém však do veľkej miery vyriešila. Svoje sídla v nej našli vodári, elektrikári, právnici, hoteliéri a iní. Veď aj oficiálny názov tejto dominanty znie: Združená administratívna budova. Vlastne svoj účel plní až dodnes. Niekedy sa dalo vyjsť na najvyšší balkón. Je z neho úchvatný výhľad. Naskytá sa pohľad na Užhorod, Sobrance, Elektráreň vo Vojanoch, Vihorlatské, Slánske a Zemplínske vrchy, ale aj komíny vranovskej Bukózy. V súčasnosti si už túto scenériu príliš nevychutnáte. Balkóny výškovej sú doslova posiate anténami mobilných operátorov. Inak,z výškovej budovy sa pravidelne každý druhý piatok ozýva siréna v rámci preskúšania varovnej siete Civilnej ochrany.
 
(jan)



Uverejnené: 22.07.2012 09:47:13 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.