files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šírava dostala zámok pre vynášaný odpad


Na južnej strane Šíravy v obci Zalužice postavili brány, aby zabránili vyvážanému odpadu. Tehly, sklo, plasty, odev a rôzny materiál nachádzali ľudia pravidelne blízko vodnej nádrže.  Prívozné vozíky so smetím smerovali rovno do lesa pri vode.

 

Pri Šírave sa snažili vytvoriť smetisko

Neznámi ľudia znečisťovali dlhé roky lesný porast, lúku i brehy vody. ,,Dvakrát do roka sme vyvážali odpad, raz ročne sme robili brigády s rybármi, raz sami,“ povedal starosta obce Zalužíc, Gabriel Viňanský. Myslí si, že vynášanie odpadu mali na svedomí prevažne miestni občania. Jedným z dôvodov bola blízkosť a druhým bezplatné zbavenie sa odpadu. Nevylučuje ani to, že k Šírave chodili nepozorovane tiež cudzinci, ktorí si mimo svojej obce uľahčovali vynášanie odpadu. 

Tento stav sa snažila obec nielen vylepšiť sezónnymi brigádami, ale chcela ho aj vyriešiť. Z tohto dôvodu postavili na ceste k Šírave bránu a závoru. ,,Uvažovali sme, ktoré veci v obci zlepšiť, pokosili sme tam, vyhrabali smetí a odstránili nejaké kry a stromy,“ vysvetľuje vznik nápadu Viňanský.


 

Autom sa ku brehom už nedostanete

Bránami a závorou na oboch cestách k vode, zabránila obec prístupu áut. ,,Malo by tam byť čistejšie, určite sa tam nájde fľaša, dve, ale nie vyvážaný odpad autom alebo furíkom.“ Odpad na brehy do Zalužíc sa dostáva i z druhej strany nádrže. Obyvatelia si všimli čistejšie okolie a bránu uvítali pozitívne. Niektorým ľudom to prekáža, keďže chodili s autami až k vode s malými loďami. Starosta im odkazuje, že nejde o rekreačnú oblasť, preto nie je dôvod na to, aby tu šiel niekto so skútrom či loďou. Priznáva, že daným krokom zabránili aj tomu, ale situácia s odpadom sa zlepšila. ,,Nie je zabránené prístupu k Šírave, pretože tých 15 – 20 metrov môžu prejsť ľudia aj pešo,“ zdôrazňuje.

Na uzamknutých bránach je však nápis u koho je možné o kľúče požiadať. Kľúče majú plynári, elektrikári, Slovenský vodohospodársky podnik, Povodie Bodroga a Hornádu, Slovenský rybársky zväz. ,,Otvorenie zámok je umožnené, je to však na zvážení výboru, komu umožnia prístup až k vode, rybárom je to povolené cez požiadavku u predsedu,“ informuje starosta.


 

,,Starší si spomínajú na krásne výletné miesto“

Starosta nepopiera, že prvé brány pred Šíravou boli postavené asi pred 30 – 40 rokmi. ,,Starší občania si to pamätajú ako krásne výletné miesto, ktoré bolo udržiavané,“ dodáva, že na zalesnenom pozemku stála tiež chata. ,,Mnohí si to pochvaľovali, bohužiaľ sú to len také nostalgické spomienky na to, teraz sme urobili, čo sme mohli.“

Spomína si na to dôchodca Milan Sabo:,, Keď robili lesopark, vtedy urobili aj bránu, boli tam chodníky vysypané z kameňov, lavičky a pokosený terén. Neskôr sa prestalo kosiť, všetko zarástlo.“

V Zalužiciach neplánujú rekreačnú oblasť ani iné akcie konajúce sa pri brehoch v minulosti. Zatiaľ tam ostáva prirodzená príroda, ktorú chcú ochrániť aspoň pred odpadom. ,,Momentálne sa neuvažuje o niečom podobnom, máme v obci veľa inej práce, bol by som rád, aby sa miesto aspoň udržiavalo v čistote,“ uzavrel starosta.


Veronika Cholewová


 



Uverejnené: 12.09.2012 18:06:32 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.