files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Gaštanová cyklopešia túra

Nie veľká skupina členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk sa po rokoch vydala na pôvodnú trasu prvých desiatich ročníkov, obľúbenej nenáročnej jesennej, tentokrát kombinovanej cyklopešej akcie.

            Výlet začali pri bezoblačnej modrej oblohe, ale už nie najteplejšieho rána (6 ºC) v známej hrnčiarskej obci Pozdišovce. Lokalita bola osídlená už v praveku (neolit) a písomne je doložená od r. 1315. Najstarší záznam o hrnčiarstve na Slovensku z r. 1416 je tiež z danej obce. Interesantné je aj to, že neskororenesančný kaštieľ bol v r. 1648 postavený na mieste bývalého stredovekého hradu spomínaného písmom už v r. 1365. Pri šliapaní severným smerom ich hneď za obcou čakalo nemilé prekvapenie, keď alej jedlých gaštanov na akú boli spred niekoľkých rokov zvyknutí, bola dosť preriedená, nehovoriac už o niekoľkých divokých skládkach rôzneho haraburdia v okolí. Menšie bolo už prekvapenie, že na tých pomenej stromoch bolo aj máličko gaštanov, čo sa ale po suchom a horúcom lete dalo očakávať. Keďže labužníckej pochúťky sa veľa nenabažili, cestou do lesa na Pozdišovský chrbát odkiaľ mali Michalovce sťaby na dlani si nazbierali ďalšiu úrodu jesene, krásne červenučké šípky. Aby sa im výlet rátal, ponachádzali aj zopár lesných plodov, vrátane niekoľkých dubáčikov. Opekačka dobrôt, čo „hatižak“ dal, v peknom prostredí Pozdišovského rybníka a je načim sa poberať k domovu. Ešte krátke zastavenie pri pamätníku osobností pôsobiacich v obci (Karol S. B. Szereday, Jonáš Záborský, Július Barč-Ivan) ale v tunajšom evanjelickom kostole je ešte aj busta J. A. Komenského, ako spomienka na jeho návštevu obce.

            Vydarené podujatie popoludní už pri príjemnej teplote 18 ºC a miernej intenzity úrovne UV žiarenia 4,8 spestrené aj poletujúcimi pavučinkami babieho leta ukončili v mieste jeho začiatku.

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce


 

 

 



Uverejnené: 22.10.2012 11:04:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.