files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Poľovnícke špeciality zvýrazňovali vínom

Sobranská vinohradnícka oblasť sa rozprestiera na južných svahoch vihorlatských vrchov, spájajúcich Karpaty s Východoslovenskou nížinou. Vinohradnícke trate tejto oblasti majú výnimočnú pôdu a klimaticky patria k najteplejším oblastiam na Slovensku, čo pozitívne ovplyvňuje kvalitu vín. Dnešná tradícia vinárstva a vinohradníctva nadväzuje na vinohradnícku históriu tejto oblasti, ktorá siaha až do 13. storočia, keď Sztárayovci, majitelia Tibavy, Sobraniec a celého michalovského panstva udelili obci Tibava právo pestovať vinič.

Zemplínske osvetové stredisko Michalovce, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK), zrealizovalo 14. októbra 2012  prezentáciu a ochutnávku vín sobranskej vínnej oblasti pod názvom SOVIN 2012 v rámci Dňa sv. Huberta v Sobranských kúpeľoch.  Cieľom podujatia bolo prepojenie tradície lesníctva, poľovníctva, vinárstva a vinohradníctva na podujatí krajského významu určenému pre všetky vekové kategórie. Návštevníci mali možnosť zdarma ochutnať najlepšie miestne vína, ktoré zvýraznili chuť jagereku, poľovníckej špeciality pripravenej lesníkmi i poľovníkmi v tradičnej súťaži. SOVIN 2012  sa nieslo v duchu tradícií a ľudových piesní v podaní členov Ľudovej hudby Čerešeň.

Tunajší vinári sa špecializujú hlavne na pestovanie štandardných odrodových a prívlastkových vín. Je tu zavedená aj výroba klasickou technológiou (barrique v sudoch).. Najznámejšie vinice sú v Tibave, Orechovej a Choňkovciach. Zo značiek vyniká Rulandské biele, Rizling, Muller – Thurgau, Tramín červený, Chardonay, Zweigeltrebe, Svätovavrinecké, Veltlínske zelené, neodmysliteľná Frankovka či Cabernet Savignon, ale aj novinky Dunaj a Neronet.


Aj keď sú tieto vína známe nielen na Slovensku, ale i  za jeho hranicami, Sobransko nepatrí k vyhľadávaným turistickým destináciám, skrýva svoje poklady a je krajinou nespoznanou. Program KSK s názvom Terra Incognita – krajina nespoznaná ponúka dobrodružstvo objavovania, odkrývania tajomstiev, spoznávania čarovných zákutí, prežívania vzrušujúcich momentov. Prostredníctvom tematických ciest – Vínnej, Gotickej a Železnej objavuje zaujímavosti v jednotlivých kútoch kraja, aby sa stali lákadlom pre zvedavých návštevníkov. Okres Sobrance sa môže pýšiť tým, že cez jeho územie vedie Vínna a Gotická cesta.


Jednou z úloh ZOS v Michalovciach je vytvárať ponuku kultúrnych produktov a služieb v súčinnosti s aktivitami cestovného ruchu vo vzťahu k regionálnym špecifikám. V okrese Sobrance zastrešuje spoluprácu s obcami detašované pracovisko ZOS prostredníctvom odborných metodických a poradenských služieb realizátorom kultúrno – osvetovej a vzdelávacej činnosti. K špecifikám sobranského regiónu patrí poľnohospodárstvo, vinárstvo, vinohradníctvo, lesníctvo, poľovníctvo, zber lesných plodov a húb, rybolov, pešia turistika i cykloturistika. 

Zámerom organizátorov regionálnej ochutnávky  vín a prezentácie výrobcov vín  bolo rozvíjať cestovný ruch a prostredníctvom zaradenia zážitkových prvkov prilákať viac návštevníkov do regiónu. 

Projekt je realizovaný s finančnou podporou KSK z programu Terra Incognita, ktorý je súčasťou projektu EHMK.


   

 



Uverejnené: 28.10.2012 00:18:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.