files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu – 6.časť - Zmenili sa na nepoznanie

Kým na jar v roku 2010 A-mužstvo Mestského futbalového klubu Zemplín predvádzalo „peší“ futbal,  v ďalšej sezóne sa to zmenilo. Po príchode českého odborníka európskeho formátu Vlastimila Petrželu hralo dravý útočný futbal. Výsledkom bolo výborné 4.miesto po záverečnom kole súťažného ročníka, Michalovčania však mohli pokojne skončiť aj o dve priečky vyššie.

Husársky kúsok funkcionárov
Na jar v roku 2010 strelili michalovskí futbalisti v domácom prostredí iba jediný gól. Aj to iba z pokutového kopu! Vo víťaznom súboji s Rimavskou Sobotu penaltu premenil futbalový veterán Ruslan Ľubarskij. Mužstvo predvádzalo uspávací futbal, ktorý vyháňal divákov z tribún. Vysoké percento pokazených lôpt, veľmi zdĺhavá a neuveriteľne komplikovaná medzihra. Než sa mužstvo dostalo k bráne, prešlo niekedy aj desať minút. V lete 2010 sa však michalovským futbalovým funkcionárom podaril husársky kúsok. K Laborcu neprišiel Ladislav Hudec a ani Juraj Šimurka. Do centra Zemplína si to namieril Vlastimil Petržela! Tréner, ktorý si so Zenitom Petrohrad vybojoval štvrťfinále pohára UEFA. Pod jeho vedením získal aj Ligový pohár. Počas pôsobenia tohto kormidelníka v Slavii Praha bol tento tím hlavným dodávateľom hráčov do československej reprezentácie do 21 rokov. Pavel Kuka, Jan Suchopárek, Patrik Berger, Vladimír Šmicer, Radek Bejbl – to všetko boli hráči, ktorí v Edene prešli Petrželovými rukami. No a práve tento lodivod prijal michalovskú ponuku. Tento fakt vyrážal dych. S vedením MFK Zemplín sa dohodol na ročnej spolupráci s opciou.


 

Vlastimil Petržela pri podpise zmluvy


Gólové nádielky súperom
Tréner od našich západných susedov urobil v kádri veľké zmeny. Po príchode do centra Zemplína sa totiž vyjadril, že MFK produkuje „detský“ futbal. Po trinástich rokoch opustil tím Ľuboš Uhľár. Petržela nerátal ani s Ljubarským. Odišli aj Viskup, Šitov, Zahradník a iní hráči. Do kolektívu pribudli mladí perspektívni hráči – Janek, Vanák, T.Opiela a ďalší. Kormidelník zásadné zmenil herný systém. Jeho zverenci preferovali rýchlu ofenzívnu hru. Súperov napádali okamžite po zisku lopty s okamžitým prechodom do útoku. Účinný herný štýl najviac zabral v jednom z prvých Petrželových domácich stretnutí proti Sencu (4:0). No a aj v domácom dueli I.kola Slovenského pohára s Trebišovom (4:0). Údernosť Michaloviec pocítila v majstrovskom súboji aj Moldava nad Bodvou (3:0). V kolektíve sa výborne udomácnil kanonier Filip Serečin. Ten prišiel zo susedných Košíc. Nepríjemnou sprchou bola len nečakane vysoká domáca prehra s favorizovaným Trenčínom (1:5). Len neúspechy na trávnikoch súperov obrali Michalovčanov o postavenie na špici tabuľky. Po jeseni zimovali na 7.mieste s 25 bodmi.


Boli hneď za lídrom  
Na jar už Michalovčania nehrali až taký okulahodiaci futbal. Mali však výborný vstup do odvetnej časti. V domácom prostredí si bez väčších ťažkosti poradili s beznádejne posledným Púchovom (3:0).  V špecifickom súboji na pôde Lučenca (hneď s niekoľkými bývalými michalovskými futbalistami) zvíťazili 2:1. No a pred očami vlastných fanúšikov Zemplínčania nedali šancu ani Dolnému Kubínu (3:0). Po troch víťazstvách v rade sa Michalovce prepracovali na 2.miesto v tabuľke! Po hodoch však prišlo bolenie brucha. Po prehre v Moldave n/B . (0:0) nasledovalo nepríjemné domáce zaváhanie s ružomberskou rezervou, ktorá sa dlhodobo pohybovala na chvoste tabuľky. Bezgólová remíza Michalovčanov opäť o čosi viac priblížila k stredu tabuľky. Šokom bola aj domáca prehra so Sencom v závere apríla (1:2).  Vďaka víťazstvám v domácich zápoleniach proti L.Mikulášu  ,Lučencu  a na pôde Šale si však MFK udržiaval kontakt s popredím tabuľky. Po domácom víťazstve v upršanom meraní síl s Moldavou N/B. v poslednom kole sezóny si Michalovce vybojovali 4.priečku v konečnej tabuľke. Spolu s umiestnením v súťažnom ročníku 2004/2005 išlo o najlepšie umiestnenie michalovského celku v II.lige od jeho návratu do tejto súťaže v r.2004. Pritom východniari mohli pokojne prepísať futbalovú históriu. Veď na v poradí druhú Rimavskú Sobotu strácali iba tri body. Tie by mali, ak by doma zbytočne nezakopli s už spomínaným Sencom.
       
Maximálne deravá obrana
Aj napriek solídnemu umiestneniu Petrželovcov bil do očí hrozivý počet inkasovaných gólov. Defenzíva sa nevyznamenala, 48 gólov bolo viac ako dosť. Viac inkasoval už iba beznádejne posledný Púchov (72). Tréner Petržela urobil tesne pred koncom sezóny veľké rošády v obrane. Z kolektívu sa z večera na ráno porúčali Marcin, Trninič a Mižík. Kádrové zemetrasenie nevydržal ani večný náhradník Erik Seman, ktorý hrával v strede poľa. V michalovskom klube pôsobil od konca roku 2007. Z núdze prešli do obrany Hottek a Waseem a spočiatku si vôbec nepočínali zle.  Toľko teda ďalšia futbalová sezóna Michaloviec. Prevládali v nej pozitíva. A to ešte na MFK Zemplín čakal v ďalšej sezóne dvojmesačný pobyt na prvom mieste druholigovej tabuľky. O tom však už v poslednej časti michalovskej futbalovej histórie.

(jan)



Uverejnené: 04.11.2012 09:11:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.