files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

CHLIEB náš každodenný II.


Každodenné miesto na našom stole má chlieb. Aký by teda mal byť, aby bol pre naše telo čo najzdravší, čo najvýživnejší a bez toho, aby vyvolával poruchy trávenia?


Mal by to byť chlebík KVÁSKOVÝ. Kvások je prirodzený zázrak, kváskový chlebík je dnes tak ťažké kúpiť, pretože je jeho príprava závislá na čase a duši človeka. Nie všade vo svete kvások prirodzene kvasí. Čo je to za zázrak, čo tu máme?

Kvások je citlivý na všetko, čo sa okolo neho deje. S veľkým apetítom nasáva  vzduch a tak i   „všetko“, čo je v ňom.

Kvások obsahuje pestrú paletu navzájom sa podporujúcich a chrániacich mikroorganizmov (uvádza sa asi 40 rôznych), ktoré sú v rovnováhe. Je neuveriteľne živý a citlivý, ukázalo sa, že kvásky z rôznych pekární vykazujú iné zastúpenie baktérií a kvasiniek a líšia sa i kvasinky a baktérie rovnakého rodu a druhu.. Preto je chlieb i pečivo kyprené kváskom chuťovo oveľa pestrejšie a rôznorodejšie, než pečivo kyprené kvasnicami. Správny kvások je vedený trojstupňovo, pri rôznych teplotách. Vďaka tomu potom obsahuje mikroorganizmy rôzneho zastúpenia a podľa toho sa potom kvások správa pri pečení chleba.

Čo pekár, to iný kvások, iná chuť.

Kvások je na rozdiel od droždia prirodzenou substanciou, používanou už 5000 rokov. Vzniká zmiešaním múky a vody. Za správnej teploty dôjde k prirodzenému kvaseniu cesta. Vzniká prirodzená kyselina mliečna, ktorá vytvára typickú chlebovú arómu. Je prirodzeným konzervantom a naviac baktérie kyseliny mliečnej produkujú antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú našu črevnú mikloflóru a tým aj našu imunitu. Z toho dôvodu vydrží kváskový chlebík omnoho dlhšie, než kvasnicový. Chlieb z kvásku je aj výrazne lepšie stráviteľný. Vďaka dlhému kysnutiu a vďaka prítomnosti kyseliny mliečnej sa celkom rozloží fytín. Kyselina fytínová je prítomná v múke a podieľa sa na vytváraní ťažko vstrebateľných zlúčenín črevom, nafukuje a zároveň odvádza z tela minerály, ako vápnik, zinok či horčík.


Prečo teda  používať kvások?
 
Pri použití pšeničnej múky je telo "zalepkované". Pšenica obsahuje mnoho lepku. O neho by tak nešlo, keby sme pečivo nekonzumovali každý deň. Preto je vhodné nahradiť bielu múku múkou celozrnnou, špaldovou, alebo žitnou, ktoré obsahujú viacej minerálov a enzýmov a menej lepku. Avšak takým múkam sa v ceste nechce kysnúť, je potrebné použiť kvások.

Ďalším dôvodom je chuť. Pomocou kvásku sa vytvoria baktérie, ktoré sú nielen telu prospešné, ale zlepšujú i celkovú chuť chleba. Naviac chlieb dosiahne svoju príjemnú chlebovú arómu. Nielen, že je kvások zdravší než klasické kvasnice, ale vďaka oxidu uhličitému, ktorý pri kvasení kvásku vzniká, cesto lepšie nakysne. Dôležitá je trvanlivosť - aj po týždni môžeme chlieb konzumovať a naviac je odolný proti vzniku pliesní. Toto majú na svedomí prítomné kyseliny, ktoré plesniveniu zabránia. Nezapliesňuje organizmus.

Kváskový chlebík čistí krv (vhodný pre osoby trpiace akné, ekzémom, lupienkou),vyživuje nervový systém, posilňuje svalový systém (vhodný pre dospievajúce deti, športovcov), upravuje trávenie (nespôsobuje nafukovanie a zápchy).

 

 Kváskový chlebík nájdete zatiaľ len v Bio predajniach a v predajniach so zdravou výživou.     

Bio Dobrotka, Elena Bindasová                                                                                          

 

Z vašich otázok...

 

Som po operácii žlčníka. Už sú to tri mesiace a stále mám bolesti. Chcela by som sa opýtať, či by ste mi nevedeli nejako poradit?

 

Tu je dôležité vedieť o aký problém ide. Pokiaľ sa zle hojí rana, je dobre podať Calendulu CH9 z lekárne, ale môže to byť aj Staphysagria CH9. Vhodný je olej ostropestrec mariánsky, schusllerova soľ Kalium sulf, Bachova esencia Crab Apple, tymiánový, šalviový, rozmarínový, citrónový olej. Pre bližšie určenie je vhodná osobná konzultácia.

Pozdravujem, E.Bindasová
 

POZOR: pokiaľ máte nejaké zdravotné problémy a radi by ste požiadali o radu, neváhajte nám napísať email na redakcia@novinyzemplina.sk. My sa opýtame za Vás.



Uverejnené: 24.02.2010 23:12:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.