files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínska zabíjačka v Sobranciach

Fašiangy - obdobie hojnosti, veselosti a neviazanej zábavy - sa už skončili. 17-teho februára, na Popolcovú stredu, začal pre veriacich 40-dňový pôst. Následne sú oslavy „povolené“ až po Veľkej noci. Dozvuky fašiangov si však ešte pred pôstom dosýta užili obyvatelia Sobraniec a okolitých obcí, ktorí sa počas soboty zabávali na akcii s názvom Fašiangy 2010.


Fašiangová zábava sa v Sobranciach niesla v znamení tradičnej ľudovej zabíjačky. Už ráno bolo v parku pri mestskom kultúrnom stredisku pripravené prasa a prítomní diváci s údivom sledovali, ako zemplínska zabíjačka vlastne prebieha. Z množstva mäsa potom zruční kuchári pripravili tradičné pochúťky, ako klobásy, jaternice či tlačenku. „Máme pripravených viac ako 150 klobás na vyprážanie, teraz sa robia ďalšie, rovnako máme aj 150 jaterníc. Tie sme pripravili z piatich kíl ryže a nachystali sme aj výbornú pečeňovku,“ prezradil jeden z predávajúcich. O pochúťky bol medzi kupujúcimi veľký záujem, mnohí si pochvaľovali predovšetkým chutné klobásky.

Na fašiangových oslavách samozrejme nechýbal ani primátor mesta Sobrance Pavol Džurina a zástupcovia z partnerského mesta Lubaczow z neďalekého Poľska. „Ja pochádzam z poľnohospodárskej rodiny, robili sme dve až tri zabíjačky za rok, na ktorých som sa aj aktívne podieľal. Ja mám najradšej opaľovanie, to bola časť, ktorá bola vždy na mne, a tiež príprava klobás a jaterníc,“ prezradil primátor Džurina.
Na oslavu fašiangov obyvateľov mesta zvolával „Slameňák,“ ktorý chodil po meste s bubnom v ruke za sprievodu masiek v rôznorodých kostýmoch.  O zábavu sa postarali folklórne skupiny Užane, Zaričanka a folklórna skupina zo Záhora.  (mp)



Uverejnené: 25.02.2010 23:48:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.